Puls VALUTAR. Indicii ROBOR continua sa scada, dupa controlul Consiliului Concurentei la cele mai importante 10 banci din Romania

Chiar daca BNR a decis, marti, majorarea dobanzii sale de politica monetara, de la 6,75 la 7%, dupa ce in noiembrie 2021 a fost atins un minim istoric de 1,75%, nivelul ridicat al lichiditatii din piata a determinat continuarea procesului de scadere a indicilor ROBOR.


Indicii s-au depreciat in ultimele doua luni, in conditiile in care bancile comerciale au apelat la facilitatea de depozit oferita de BNR, semn ca lichiditatea din piata s-a reglat. Iar platile semnificative facute de Finante, ca de obicei, la finalul anului cand toate institutiile statului se grabesc sa isi cheltuie bugetele, vor mentine un nivel ridicat al lichiditatii si luna aceasta.

Pe de alta parte, un posibil alt motiv al tendintei a fost decizia Consiliului Concurentei de a incepe un control la cele 10 banci comerciale ale caror cotatii sunt folosite la calcularea indicilor ROBID si ROBOR.

Miercuri, indicii au revenit pe o panta descendenta. Cel la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei contractate inainte de mai 2019, a scazut de la 7,45 la 7,44%. Indicele la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a alunecat de la 7,72 la 7,71%, iar cel la 12 luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase la nivel interbancar, a stagnat la 8,03%.

O parte dintre analistii, anticipeaza o posibila noua crestere a ratei de referinta la sedinta BNR din 9 februarie. Dobanda ar urma sa urce cu inca un sfert de punct procentual la 7,25%.

In piata valutara s-a observat o crestere a cererii comerciale, iar cursul euro a urcat de la 4,9253 la 4,9328 lei, intr-o sedinta in care cotatiile au urcat de la 4,928 lei, la deschidere, la 4,933 lei.

Afirmatia facuta de Jerome Powell, presedintele Rezervei Federale, la Stockholm, conform caruia este necesara continuarea procesului de normalizare a politicii monetare, chiar daca are un impact negativ pe termen scurt  asupra economiei, a avut ca efect deprecierea monedei americane.

Euro a crescut, marti seara, pana la un maxim al ultimelor opt luni, de 1,0761 dolari, si se tranzactiona, miercuri, in culoarul 1,0726 – 1,0757 dolari, iar cursul monedei americane a urcat usor la 4,5891 lei.

Media francului elvetian a coborat la 4,9726 lei, iar cea a lirei sterline la 5,57 lei.

Pretul gramului de aur a urcat la 277,9877 lei. Evolutia este efectul aprecierii unciei pana la 1.883 dolari, valoare care a fost atinsa, ultima data, la inceputul lui mai.

Metalul galben este folosit de investitori drept protectie impotriva inflatiei, fiind considerat un „refugiu” atunci cand dolarul se depreciaza.

In regiune, media monedei poloneze s-a apreciat la 4,6871 zloti/euro, iar a celei maghiare s-a depreciat la 400,08 forinti/euro.

Mentinerea unui nivel mai ridicat al apetitului pentru risc, indus de deprecierea monedei americane, a ridicat cotatiile bitcoin la 17.369 – 17.503 dolari iar pe cele ale ether la 1,328 – 1.341 dolari. (R.G.)

NOTA: Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply