Politist de la Rutiera condamnat la 4 ani de inchisoare, dupa ce a primit mita un ceas Apple Watch de la patromnul unei firme de taxi

Un comisar de la Politia Rutiera din judetul Neamt a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare, dupa ce a luat mita un ceas inteligent de la patronul unei firme de taxi.


Iulian Closca lucra in cadrul Serviciul Rutier al IPJ Neamt si a fost trimis in judecata pentru luare de mita pentru ca a primit un ceas inteligent Apple de la un afacerist din municipiul Roman. Luni, 9 ianuarie, magistratii de la Curtea de Apel Bacau au dat sentinta finala: 4 ani de detentie.

„Consecintele infractiunii sunt unele grave, prin fapta sa inculpatul a creat suspiciunea si a potentat neincrederea populatiei in probitatea lucratorilor de politie”, au mentionat judecatorii in motivarea sentintei, care au tinut cont si de faptul ca politistul a incercat sa impiedice ancheta si sa influenteze martorii.

In prima instanta, la Tribunalul Neamt, ofiterul fusese condamnat, in septembrie 2021, la 3 ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioada de 4 ani. Politistul a contestat decizia, la fel au procedat si procurorii anticoruptie, dar demersul comisarului a fost respins.

„Majoreaza cuantumul pedepsei principale aplicate inculpatului Closca Ioan Iulian, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita de la 3 (trei) ani inchisoare la 4 (patru) ani inchisoare. Inlatura dispozitiile privind suspendarea sub supraveghere, inculpatul urmand a executa pedeapsa principala de 4 ani inchisoare“, se mentioneaza in decizia Curtii de Apel.

Cercetarile au inceput in decembrie 2019, cand au aparut informatii ca ofiterul stabilise o intelegere cu un patron din Neamt, care avea o firma de taximetrie din Roman. In schimbul unor atentii, ofiterul trebuia sa nu-i sanctioneze pe soferii de la respectiva societate de transport, daca savarseau contraventii sau infractiuni la regimul circulatiei.

Anchetatorii aratau ca pactul intre comisar si patronul firmei s-a concretizat prin oferirea unui ceas inteligent – smart watch, evaluat la suma de aproximativ 1.500 de lei. Ar fi trebuit sa urmeze si o a doua „atentie“, pentru ca politistul sa uite de indatoririle de serviciu, fiind vorba de un bonus constand intr-un telefon performant, marca iPhone 11. (V.E.)

Leave a Reply