Vamesi si politisti de frontiera retinuti de DNA! Au pretins intre 20 si 250 de euro de la transportatorii din Republica Moldova

Procurorii anticoruptie au retinut, azi, patru lucratori vamali in cadrul Biroului Vamal de Frontiera Sculeni si patru agenti de politie in cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Bors.


De asemenea, au dispus control judiciar pentru cinci agenti de politie in cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Iasi – Sculeni, un agent de politie in cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Oancea, doi agenti de politie in cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Stânca, doi lucratori vamali in cadrul Biroului Vamal de Frontiera Albita, doi lucratori vamali in cadrul Biroului Vamal de Frontiera Sculeni, doi lucratori vamali in cadrul Biroului Vamal de Frontiera Oancea si un lucrator vamal in cadrul Biroului Vamal de Frontiera Stânca.

Procurorii ii acuza pe cei 23 de inculpati de luare de mita si trafic de influenta, comise in forma simpla si continuata.

Comunicatul DNA

In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 42/VIII/3 din 17 ianuarie 2023, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea unor masuri preventive, incepând cu data de 17 ianuarie 2023, fata de un numar de 23 lucratori vamali si agenti ai politiei de frontiera, dupa cum urmeaza:

– a fost dispusa masura retinerii fata de opt persoane (patru lucratori vamali in cadrul Biroului Vamal de Frontiera Sculeni si patru agenti de politie in cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Bors)
– a fost dispusa masura controlului judiciar fata de 15 persoane (cinci agenti de politie in cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Iasi – Sculeni, un agent de politie in cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Oancea, doi agenti de politie in cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Stânca, doi lucratori vamali in cadrul Biroului Vamal de Frontiera Albita, doi lucratori vamali in cadrul Biroului Vamal de Frontiera Sculeni, doi lucratori vamali in cadrul Biroului Vamal de Frontiera Oancea si un lucrator vamal in cadrul Biroului Vamal de Frontiera Stânca).

In sarcina celor 23 de inculpati a fost retinuta comiterea unor infractiuni de luare de mita si trafic de influenta, comise in forma simpla si continuata.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2021-2022, inculpatii mentionati mai sus, lucratori vamali si politisti de frontiera, in mod repetat, ar fi pretins si primit sume de bani cuprinse intre 20 si 250 euro, de la persoane care efectuau activitati de transport calatori sau de marfuri dinspre Republica Moldova in tari ale Uniunii Europene si invers.
In schimbul banilor primiti cu titlu de mita, inculpatii si-ar fi incalcat atributiile de serviciu in sensul ca ar fi favorizat trecerea persoanelor si/sau coletelor respective fara a dispune masurile legale pentru nerespectarea dispozitiilor referitoare la transportul anumitor cantitati de marfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de sedere in Uniunea Europeana de catre cetateni extra-comunitari.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 18 ianuarie 2023, opt dintre inculpati urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Activitatile descrise au fost desfasurate in cadrul unei actiuni in coordonare cu autoritati judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust, Agentia Uniunii Europene pentru cooperare judiciara in materie penala. (V.E.)

Sursa foto: arhiva

Leave a Reply