PatriotFest 2022: Profesori ai Universitatii Politehnica Timisoara, premiati la un concurs national de inovare sustinut de MAI, SRI, MApN, SPP si STS

In cursul lunii ianuarie 2023 s-a desfasurat decernarea premiilor celei de a cincea editii a concursului national de inovare PatriotFest. Evenimentul este initiat de Asociatia New Strategy Center si organizat cu sprijinul mai multor institutii din domeniul securitatii nationale: Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul Telecomunicatii Speciale si Serviciul de Protectie si Paza.


Dintre cele zece premii acordate la festivitatea desfasurata in cadrul Cercului Militar National, doua au revenit unor cadre didactice ale Facultatii de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale de la Universitatea Politehnica Timisoara, membri ai grupului de cercetare „Intelligent Embedded Vision”, IEV@UPT.

Concursul, mai mult decat o simpla competitie, fiind vorba de o comunitate in care se reunesc inovatori, idei, energii si proiecte, cu accent pe cunoasterea si recunoasterea valorilor, urmareste sa contribuie la procesul de inovare pentru a creste securitatea Romaniei intr-o perioada plina de provocari, cand amenintarile hibride devin tot mai variate si sofisticate. Sustinerea performantei romanesti inseamna nu numai dezvoltarea unei platforme de sprijin si de recompense pentru inovare, dar si o curajoasa incercare de oprire a fenomenului de exod al creierelor.

Au fost premiate propunerile intitulate „Sistem AI pentru diagnosticul automat al leziunilor hepatice”, autori UPT si UMFT reprezentati de catre conf. dr. ing. Georgiana Simion si „Boundary scan – evaluarea calitatii placilor electronice”, autor conf. dr. ing. Raul Ionel.

Prima propunere se refera la un sistem pentru diagnosticul automat al leziunilor hepatice bazat pe AI (Inteligenta Artificiala), ce analizeaza imagini ecografice cu substanta de contrast, capabil sa distinga un numar mare de leziuni hepatice, cu o acuratete comparabila cu cea a unui expert medical. Prototipul confirma rezultatele de top ale retelelor neuronale profunde in imagistica medicala.

A doua propunere vizeaza scanarea pe frontiera sau „Boundary Scan Testing”, o tehnologie asociata cu acronimul JTAG, Joint Test Action Group. Cu ajutorul acestei tehnologii, produsele electronice pot fi supuse in mod non-invaziv, unor proceduri de programare, debug/emulare la nivelul componentelor JTAG si diagnosticare a defectelor structurale. Utilitatea BST este validata prin integrare in cercetarea aplicativa si productie de catre actori consacrati din domeniul securitatii nationale. (I.P.)

Leave a Reply