Traficul din Timisoara, monitorizat cu peste 400 de camere video. “Politia Rutiera refuza sa le foloseasca pentru a amenda contravenientii”, acuza primarul Dominic Fritz

Primaria Municipiului Timisoara a dat drumul la Centrul de Monitorizare a Ordinii Publice si Trafic Management. Resursele de care dispune primaria sunt in sfarsit comasate intr-un singur spatiu si vor fi folosite atat de echipele pentru managementul traficului, cat si echipele Politiei Locale.


„Este un pas important inainte spre a creste gradul de respectare al legii in Timisoara, dar si de a folosi niste resurse publice care erau puternic subutilizate. Daca inainte centrul functiona pana dupa-amiaza, acum este disponibil 24/7, in toate zilele din an. Intr-o singura incapere se afla dispeceratul de Politie Locala, cu care avem o colaborare foarte buna si care se ocupa de asigurarea ordinii publice. Daca a putut Politia Locala, eu consider ca poate si Politia Rutiera.

Avem aproximativ 1.000 de treceri pe rosu in fiecare zi doar pe camerele pe care le utilizam aici si pe care Rutiera refuza sa le foloseasca pentru a amenda contravenientii. Le putem pune oricand la dispozitie 2 birouri, care acum sunt libere, pentru ca avem echipamente omologate si pe care le pot folosi”, transmite primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

Noul Centru de Monitorizare integreaza 150 de camere ale Politiei Locale cu 276 de camere ale municipiului Timisoara, pentru a putea inregistra si stoca imagini video in limitele regulamentului european pentru protectia datelor cu caracter privat, GDPR.

De asemenea, Centrul va avea la dispozitie, in plus, 7 radare fixe si inca 37 de camere ultraperformante care pot detecta automat trecerile pe culoarea rosie, echipamente verificate metrologic.

Centrul este situat pe bv. Iuliu Maniu, cu dotari de ultima generatie si functioneaza similar cu alte centre de monitorizare a traficului si sigurantei publice din marile capitale europene.

„Pana acum o saptamana, colegii din aceasta sala de la Politia Locala functionau in spatii diferite. O echipa functiona la etaj, una la subsol, si este un avantaj enorm ca echipa care aduna sesizarile si echipa care coordoneaza agentii de pe teren sunt in acelasi spatiu, in aceeasi camera.

Avem o monitorizare GPS a flotei si a tuturor agentilor de pe teren pe ecranele de aici. Deci putem acum, in timp real, sa coordonam echipele de pe teren, in situatii in care legea nu se respecta, daca are loc o bataie in spatiul public, daca se formeaza rampe ilegale de deseuri”, transmite directorul Politiei Locale, Attila Hajdu.

Politia Locala va realiza o serie de angajari in acest an pentru a suplimenta echipele existente cu 30 de agenti si este in plan extinderea numarului de camere aflate in proprietatea Politiei Locale in statiile de transport public, in parcuri si in alte spatii in care nu exista supraveghere sau unde se formeaza rampe ilegale de deseuri.

In plan mai este si implementarea unor tehnologii care folosesc inteligenta artificiala pentru a sprijini echipele pentru managementul traficului si ale Politiei Locale.

Scopul este ca tehnologiile respective sa alerteze echipele operative despre situatii care necesita atentie, fie pentru mentinerea ordinii publice, fie pentru fluidizarea traficului, respectandu-se reglementarile in vigoare. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply