Ofiter de pompieri condamnat la 1 an si jumatate de inchisoare, dupa ce a folosit in cadrul unei firme private informatiile obtinute in virtutea functiei militare

Tribunalul Militar Bucuresti a admis, in urma cu cateva zile, acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de inculpatul Vasile Cristian, la data comiterii faptei capitan in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) „Dealul Spirii” Bucuresti – Ilfov, cu procurorii militari din cadrul DNA – Serviciul pentru efectuarea urmaririi penale in cauze privind infractiunile de coruptie savarsite de militari.


Potrivit rechizitoriului, ofiterul de pompieri a fost acuzata ca, in perioada 17.10.2016 – 20.12.2022, in calitatea de capitan in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (I.S.U.) „Dealul Spirii” Bucuresti-Ilfov, ar fi desfasurat activitati de administrare, conducere si coordonare, incluzand operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu statutul sau de cadru militar activ, in cadrul unei societati comerciale ce avea ca obiect prestarea unor servicii autorizate de arhivare documente.

Admite acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat la data de 27.12.2022 de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul pentru efectuarea urmaririi penale in cauze privind infractiunile de coruptie savarsite de militari cu inculpatul cpt. Vasile Cristian din cadrul I.S.U. Bucuresti – Ilfov, cercetat in dos. nr.110/P/2022, in stare de libertate, pentru savarsirea infractiunii de efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale.

Stabileste pedeapsa inchisorii de 1 (un) an si 6 (sase) luni pentru savarsirea de catre inculpatul cpt. Vasile Cristian a infractiunii constand in efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale. Aplicarea pedepsei inchisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari de admitere a acordului de recunoastere a vinovatiei”, se mentioneaza in hotararea instantei militare.

De asemenea, pe durata termenului de supraveghere, cpt. Vasile Cristian are obligatia sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii, pe perioada a 60 de zile, munca ce va fi prestata fie in cadrul Primariei Sector 5 Bucuresti, fie in cadrul Primariei comunei Bragadiru Ilfov.

Hotararea Tribunalului Militar Bucuresti nu este definitiva, ci poate fi atacata cu apel in 10 zile de la comunicare. (V.E.)

Leave a Reply