VIDEO Shine your light! Spectacolul „O scrisoare pierduta”, salvat de lumina lanternelor de la telefoanele publicului. Pana de curent la Teatrul National din Timisoara

Sala Mare a Teatrului National din Timisoara a ramas in bezna, pentru o vreme, in seara zilei de 9 februarie 2023. Pe scena se derula scena finala din prima parte a spectacolului O SCRISOARE PIERDUTA de I.L. Caragiale, in regia Adei Lupu Hausvater.


Un accident, o pana de curent cazuta intr-un moment nepotrivit s-a transformat intr-o splendida lectie despre legatura fundamentala care exista intre actorii de pe scena si spectatorii din sala de spectacol. Aprinzand lanternele telefoanelor mobile, publicul a luminat scena, iar spectacolul a continuat in sclipirea a sute de leduri.

Continuarea spectacolului de catre actorii Teatrului National din Timisoara la lumina lanternelor din telefoane a fost o alegere asumata de publicul Teatrului National, raspuns pe care spectatorii l-au dat binecunoscutului actor timisorean Ion Rizea, interpretul rolului Nae Catavencu, in dubla lui calitate de actor si director general adjunct.

Iluminarea scenei finale de catre public, sustinerea jocului actorilor prin lumina telefoanelor mobile ale publicului Teatrului National are o incarcatura uriasa: dovedeste ca Romania se dezvolta cu adevarat prin cultura, ca optiunea pentru teatru inseamna civism, ca – dincolo de toate exemplele negative – societatea este mult mai educata si mai implicata organic decat ne-ar lasa sa mai credem stridentele din spatiul public.

Cufundarea in intuneric a Salii Mari a Teatrului National a declansat – iata – lumina. Reactia aproape instantanee a publicului dovedeste fara putinta de negare ca nu intamplator Timisoara este Capitala Europeana a Culturii in 2023, ca Timisoara este orasul in care implicarea spectatorului, a cetateanului in actul performativ reprezinta un reflex natural, cultural si este nemijlocita.

Aseara, 9 februarie 2023, Teatrul demonstreaza ca oamenii din sala de spectacol sunt impreuna cu adevarat, in cel mai profund, pozitiv si veritabil sens al cuvantului. (I.P.)

Sursa foto / video: Adrian Piclisan / TNTm

Leave a Reply