One-woman-show cu actrita Tar Mónika, la Teatrul Maghiar din Timisoara, de Ziua Internationala a Limbii Materne

„Sora soarelui, lumina stelelor” va avea loc in premiera marti, 21 februarie, de Ziua Internationala a Limbii Materne. Ideea spectacolului a fost propusa de Tar Mónika, actrita la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timisoara. Impletind baladele populare maghiare cu baladele lui Arany János, spectacolul are o atmosfera cu totul speciala.


Sub conducerea regizorala a lui Balázs Attila, Tar Mónika reconstituie din punct de vedere cultural unul dintre cele mai autentice genuri de literatura, cu mare fler si naturalete, fie ca este vorba despre baladele populare care au supravietuit in numeroase versiuni, precum „Júlia, fecioara prea-frumoasa” sau „Mesterul Manole”, fie despre baladele scrise de Arany, precum cunoscuta „Doamna Ágnes”.

Arany János s-a nascut in 1817 la Salonta si a fost cel mai mare poet epic maghiar. A scris peste 40 de balade, traduse in peste 50 de limbi si este una dintre personalitatile cele mai importante ale literaturii maghiare.

Misterul specific al baladelor, precum si temele si trasaturile caracteristice genului, nu sunt doar revigorate prin acest spectacol, ci sunt aduse intr-un cadru interpretativ complet nou. Datorita muzicii tanarului compozitor Balázs Márk si animatiei create de Bálint Hunor, spectacolul construieste un sistem complex de simboluri in jurul figurii interpretei. „Sora soarelui, lumina stelelor” reuseste sa recreeze lumea baladei si simbolurile ei definitorii, nu doar la nivelul textului interpretat, ci si prin muzica si vizualitate (coregraf: Szekrényes László de la „M Studio”, Sf. Gheorghe, decor: Albert Alpár).

Premiera spectacolului va avea loc marti, 21 februarie, iar a doua reprezentatie va avea loc a doua zi, 22 februarie, de la ora 19.00 in Sala Studio. Biletele pot fi achizitionate de la Casa de Bilete a Teatrului (strada Alba Iulia nr.2, de luni pana vineri intre 13:00-19:00) sau online pe www.ticket.tm-t.ro

Spectacolul va fi supratitrat in limba romana. (Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timisoara)

Leave a Reply