Puls VALUTAR. Razboiul din Ucraina, principalul pericol pentru leu. Detalii, in minuta sedintei BNR

Marti, a fost publicata minuta celei de a doua sedinte de politica monetara a BNR, care s-a desfasurat in 9 februarie.


Documentul exprima optimism din partea conducerii BNR, care vede rata anuala a inflatiei decelerand la nivelul de o cifra, in trimestrul al treilea, pentru a ajunge la finalul anului la 7%, „mult sub valoarea de 11,2 la suta anticipata anterior”.

Cursul euro a crescut de la 4,9193 la 4,9248 lei, insa cotatiile din piata locala au urcat de la 4,918 lei, la deschidere, la aproape 4,93 lei, pe fondul reducerii apetitului pentru risc.

In minuta sedintei BNR se arata presiunea asupra leului, „continua totusi sa vina din accentuarea dezechilibrului extern si din incertitudinile asociate consolidarii bugetare in contextul razboiului din Ucraina, precum si dintr-o eventuala inrautatire brusca, pe acest fond, a perceptiei asupra riscului asociat pietei financiare locale, au atentionat unii membri ai Consiliului.

S-a convenit, insa, ca in perspectiva apropiata vor ramane probabil dominante influentele de sens opus decurgand din diferentialul ratelor dobanzilor interne, inclusiv fata de unele piete din regiune, in contextul persistentei sentimentului favorabil de pe piata financiara internationala, cu implicatii asupra miscarilor de capital”.

Minuta BNR observa, de asemenea, ca indicii ROBOR au o tendinta de scadere „pe fondul excedentului de lichiditate din sistemul bancar, iar randamentele titlurilor de stat au consemnat noi descresteri (…) in contextul imbunatatirii considerabile a sentimentului investitorilor fata de pietele financiare din economiile emergente, sub influenta asteptarilor de moderare a intaririi politicii monetare de catre Fed”.

Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei contractate inainte de mai 2019, stagneaza de la inceputul saptamanii 7,03%, minim al ultimelor sapte luni. Indicele la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 7,35%, iar cel la 12 luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase la nivel interbancar, a alunecat de la 7,71 la 7,70%.

Investitorii erau prudenti inainte de publicarea minutei (Beige Book) ultimei sedinte de politica monetara a Rezervei Federale, iar euro se deprecia marginal 1,0625 – 1,0667 dolari, motiv de crestere a cursului monedei americane de la 4,6169 la 4,6307 lei.

Moneda elvetiana se mentinea sub pragul de 0,99 franci/euro, ceea ce a facut ca media ei sa creasca la 4,9919 lei.

Lira sterlina a crescut la aproape 1,14 euro, beneficiind de excedentul bugetar din ianuarie, iar cursul ei a urcat la 5,9997 lei, maxim al ultimei luni.

Pretul gramului de aur a urcat la 273,0797 lei, impulsionat de aprecierea monedei americane, in timp ce metalul galben fluctua intre 1.833 si 1.841 dolari/uncie.

In regiune, media monedei maghiare s-a depreciat marginal la 383,94 forinti/euro, iar a celei poloneze a pierdut teren la 4,7538 zloti/euro.

Aprecierea monedei americane a depreciat bitcoin la 23.882 – 24.471 dolari, iar ether a alunecat la 1.626 – 1.666 dolari. (Radu Georgescu)

NOTA: Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply