Patru angajate de la Protectia Copilului Timis, retinute in dosarul de trafic de migranti instrumentat de procurorii DIICOT. S-ar fi implicat in transferul peste frontiera a unor minori

Politistii de la Combaterea Crimei Organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au descins, marti dimineata, la 85 de adrese din 7 judete si municipiul Bucuresti, intr-un mega dosar de trafic de migranti.


Perchezitii au fost efectuate inclusiv la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis, in urma carora patru angajati, suspectati ca au ajutat doi migranti minori sa ajunga mai departe in Occident, au fost retinuti si condusi la sediul DIICOT pentru a fi audiati de anchetatori.

Potrivit anchetatorilor, in doar 5 luni, peste 700 de migranti au fost preluati de retelele de traficanti. Cei mai multi ajungeau ilegal in Romania prin Bulgaria, dar si prin Serbia.

O parte, insa, erau veniti la noi legal, aveau permise de munca, dar nu se prezentau decat cateva zile la job-urile pe care le aveau, pentru ca, intre timp, ajungeau sa fie racolati de catre calauze care, in schimbul a 500 pana la 1000 de euro, le promiteau ca ii vor duce mai departe, in Occident. Peste 300 de politisti de frontiera, de la Crima Organizata si jandarmi au descins in Bucuresti si alte sase judete.

Totul era extrem de bine organizat. Unii se ocupau de racolare, altii de tranfer, cazare si chiar de imbarcare in TIR-uri. De mentionat ca perchezitii au fost facute inclusiv la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis. Patru angajati, suspectati ca au ajutat doi migranti minori sa ajunga mai departe in Occident, vor fi audiati de anchetatori.

Politistii au descins marti dimineata la 85 de adrese din 7 judete si municipiul Bucuresti. 60 de suspecti au fost ridicati de politisti si jandarmi si dusi la audieri.

Potrivit anchetatorilor, in ultimele 5 luni, membrii retelei ar fi adapostit in diverse locuinte transfugii porniti spre vestul Europei. Reteaua era formata atat din romani, cat din cetateni straini.

”La data de 28.02.2023, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara, Biroul Teritorial Arad si Biroul Teritorial Caras-Severin efectueaza 85 de  perchezitii domiciliare pe raza judetelor Timis, Arad, Satu Mare, Caras Severin, Alba, Olt, Dambovita si municipiul Bucuresti  in patru cauze penale avand ca obiect savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat si trafic de migranti. In cauza s-a retinut ca,  din anul 2022, mai multe persoane , cetateni romani si cetateni straini, s-au constituit in patru grupuri infractionale,  avand ca scop principal adapostirea in locatii aflate pe  teritoriul Romaniei, si ulterior  transportarea grupurilor  de migranti spre tari din Europa Centrala sau de Vest, prin trecerea ilegala  a frontierei de stat a Romaniei, in vederea obtinerii de importante foloase materiale.

Au fost  interceptate  si oprite un numar de aproximativ 40 de  transporturi ilegale in care au fost implicati membrii grupurilor infractionale, transporturi in care au fost identificati un numar de peste 800 de migranti care intentionau sa treaca ilegal frontiera de stat a Romaniei spre state din Uniunea Europeana. Peste 90 de persoane urmeaza a fi conduse la audieri.

Actiunea beneficiaza de sprijinul politistilor din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, Brigazilor de Combatere a Criminalitatii Organizate  Bucuresti, Timisoara, Alba, Oradea, Craiova, Serviciilor  de Combatere a Criminalitatii Organizate Caras-Severin, Arad, Dambovita, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, ITPF Timisoara, ITPF Oradea, STPF Timis, STPF Arad, STPF Caras Severin, STPF Mehedinti, STPF Satu Mare, SPF Nadlac, SPF Curtici si SPF Varsand, Inspectoratelor de Politie ale judetelor Timis,  Caras-Severin, Arad, Alba, Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei Bucuresti,  Gruparea Mobila de Jandarmi Glad Voievod Timisoara, Inspectoratelor Judetene de Jandarmi  Arad, Caras-Severin, Alba si Satu Mare”, transmite DIICOT. (V.E.)

Leave a Reply