SIO: Centru de suport oncologic deschis la Timisoara de Asociatia Sus Inima. “Ajutam oamenii sa recastige controlul atunci cand cancerul le da viata peste cap”

Asociatia Sus Inima, al carei scop este de a oferi sprijin persoanelor afectate de cancer, atat a celor diagnosticate, cat si a familiilor si ingrijitorilor lor, deschide pe 24 martie 2023 un Centru de suport oncologic in Timisoara. Centrul este situat in proximitatea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara si va fi deschis de luni pana vineri, intre orele 8 – 14.


Centrul de suport oncologic este un loc in care persoanele afectate de cancer pot lua contact cu specialisti in vederea: gestionarii efectelor secundare, combaterea depresiei si a stresului cauzate de un diagnostic oncologic, asistenta in completarea dosarelor, planuri de nutritie, gasirea de solutii individuale, cursivitatea pasilor de urmat in urma diagnosticarii.

“Scopul SIO este de a ajuta oamenii sa recastige controlul atunci cand cancerul le da viata peste cap, cu ajutorul specialistilor nostri, prin timpul si grija noastra, pentru fiecare persoana care ne trece pragul”, a declarat Carmen Chindris, director SIO.

Personalul centrului va consta in:

  • 1 navigator de pacient oncologic

  • 1 psihoterapeut pentru sedinte de terapie 1 la 1

  • 1 asistent social

  • 1 psiholog clinician

  • 1 medic nutritionist pentru planuri de nutritie sau informatii legate de nutritie in cancer

  • 1 terapeut pentru grupurile saptamanale de terapie prin arta

  • 1 psihoterapeut pentru grupurile de sprijin

  • 1 medic oncolog care ofera informatii si second opinion

Persoanele afectate de cancer pot veni oricand, fara programare, pentru a cere informatii, pentru a sta de vorba cu navigatorul sau pentru a socializa si a petrece timp in zona de relaxare.

In fiecare zi va exista si program structurat, constand in: grupuri de sprijin pentru pacienti, grupuri de sprijin pentru apartinatori, grup de terapie prin arta, terapie psihologica individuala si asistenta sociala.

Toate serviciile puse la dispozitie sunt gratuite atat pentru persoanele cu diagnostic oncologic cat si pentru membrii familiilor lor.

Programarile la unul dintre specialistii Centrului de suport oncologic Sus Inima se pot face la numarul de telefon +40 (758) 801 751 – Violeta Rusu.

Asociatia Sus Inima este o organizatie de caritate nonguvernamentala, infiintata in Sibiu, cu scopul sprijinirii persoanelor afectate de cancer, atat a celor diagnosticate, cat si a familiilor si ingrijitorilor lor.

Asociatia a fost fondata in anul 2015 la Sibiu de catre Carmen Chindris, Lu Knobloch si parintele Constantin Necula, care si-au propus sa ajute adultii bolnavi de cancer. Dupa trei ani in care au desfasurat multa munca pe teren, inclusiv in spitale si au creat un centru de suport oncologic, fondatorii asociatiei au identificat nevoia de cazare a pacientilor oncologici care fac radioterapie. Casa Sus Inima Sibiu a fost deschisa in 2019, iar modelul este acum replicat la Bucuresti de catre Asociatia Sus Inima.

Asociatia Sus Inima a reusit sa sprijine in lupta cu cancerul peste 1.800 de familii sprijinite direct si peste 8.000 de beneficiari indirecti de la data infiintarii si pana in prezent. (I.P.)

Foto: Seba Tataru

Leave a Reply