Fost deputat PSD, arestat preventiv pentru 30 de zile, dupa ce a folosit documente false pentru a obtine peste 8 milioane de lei din bugetul UE

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Targu Mures au dispus efectuarea urmaririi penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 28 martie 2023, a inculpatilor:


  • Goga Octavian, la data faptei deputat in Parlamentul Romaniei si administrator de fapt al unei societati comerciale, pentru comiterea infractiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, sub forma coautoratului, in forma continuata,

  • Trei persoane fizice, dintre care doua administratori ai unor societati comerciale, pentru comiterea in forma autoratului si a complicitatii a infractiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori in numele ei.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 22 august 2018 – prezent, inculpatul Goga Octavian, in calitatile mentionate mai sus, impreuna cu administratorul de drept al societatii pe care o controla, ar fi creat conditii artificiale pentru accesa fonduri nerambursabile necesare implementarii unui proiect ce avea ca obiect „Construire ferma vaci de lapte in loc. Araci”.
Concret, cei doi inculpati, beneficiind de ajutorul celorlalti doi, ar fi depus la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false, inexacte sau incomplete, care atestau fictiv executarea unor lucrari si livrarea unor materiale de constructii, in scopul indeplinirii conditiilor impuse de finantator.
Prin aceste demersuri, ar fi fost obtinute fonduri nerambursabile in valoare totala de 8.358.822 lei.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 si art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 30 martie 2023, judecatorii Tribunalului Mures au admis propunerea de arestare preventiva, pentru 30 de zile, a trei inculpati, respectiv Goga Octavian si alte doua persoane fizice.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie. (I.P.)

Leave a Reply