Mai multi judecatori, procurori, ofiteri de politie si avocati au fost invitati la sediul DIICOT, in Bucuresti. VEZI motivul acestei dislocari de forte din sistemul judiciar

Conferinta finala a proiectului LUPTA – Leading a United Pathway to anti-Trafficking Action s-a desfasurat, ieri, la sediul DIICOT Central, in prezenta a numerosi judecatori, procurori, ofiteri de politie, avocati si reprezentanti ai societatii civile. De asemenea, la intalnire au fost prezenti membrii corpului diplomatic si atasati de interne ai Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti.


Proiectul LUPTA a fost lansat in 2021, fiind dezvoltat de Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) – Biroul din Romania in parteneriat cu Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane, cu sprijinul financiar al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Proiectul a urmarit ridicarea nivelului de constientizare in randul participantilor la actul de justitie in ceea ce priveste complexitatea si particularitatile dosarelor avand ca obiect traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a gazduit sesiunea de formare din 30 martie 2023 (la care au participat judecatori, procurori si ofiteri de politie) si conferinta de inchidere din data de 31 martie 2023.

In deschiderea conferintei au luat cuvantul Seful Biroului din Romania al Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), Mircea Mocanu, procurorul sef adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Oana Daniela Patu, directorul Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane, Cristina Stepanescu, adjunctul sefului misiunii diplomatice a Statelor Unite la Bucuresti, David Muniz, si reprezentantul Biroului Regional din Bruxelles al Organizatiei Internationale pentru Migratie, Tommy Calmels.

In cadrul evenimentului de inchidere a fost lansat un ghid de investigare (Toolkit on victim-centric best practices in investigations and prosecutions), centrat pe respectarea drepturilor victimei in dosarele avand ca obiect savarsirea infractiunilor de trafic de persoane, document dezvoltat in parteneriat cu Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. (V.E.)

Leave a Reply