Mandatul judecatoarei Georgeta Ciungan la sefia Sectiei Penale a Tribunalului Bihor, prelungit cu inca 6 luni. VEZI de ce, in 2021, a intrat in vizorul Inspectiei Judiciare

Sectia pentru  judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, in sedinta din 30 martie, sa prelungeasca mandatul judecatoarei Ciungan Georgeta in functia de presedinte al Sectiei Penale a Tribunalului Bihor, din 05.04.2023, pana la ocuparea functiei prin numire, dar nu mai mult de 6 luni.


Domnia sa se afla la conducerea sectiei penale a Tribunalului Bihor, de anul trecut, din 1 aprilie, dupa ce CSM a votat delegarea magistratului in noua functie ca urmare a locului lasat liber de judecatoarea Veronica Ionita, care a demisionat de la sefia sectiei penale a instantei pe 15 decembrie 2021.

Judecatoarea Georgeta Ciungan a absolvit Universitatea ”George Baritiu” din Brasov, in 2012, iar in acelasi an a intrat, pe primul loc, la Institutul National al Magistraturii. A fost stagiar la Judecatoria Focsani intre 2014 si 2015, iar un an mai tarziu a devenit judecator definitiv la aceeasi instanta. Din noiembrie 2018 este magistrat la Tribunalul Bihor.

In 2019, judecatoarea Ciungan a sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene in procesul de coruptie in care DNA Oradea i-a trimis in judecata pe rectorul rectorul Universitatii din Oradea, Constantin Bungau, pe profesoara Floare Chipea si pe sotii Maria si Vasile Dindelegan. Inculpatii au cerut excluderea din randul probelor a interceptarilor facute de SRI, in baza unei decizii a Curtii Constitutionale. Magistratul a suspendat cauza, adresandu-se CJUE cu mai multe intrebari.

Judecatoarea Georgeta Ciungan de la Tribunalul Bihor a sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), intreband daca este obligata sa respecte deciziile CCR, care se opun flagrant recomandarilor din MCV.  Pentru acest gest, a fost cercetata de Inspectia Judiciara, care a acuzat-o de abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. s) din Legea 303/2004 – nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii.

Asa cum bihorjust.ro a scris, in 2021, seful Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru, a cerut cercetarea disciplinara a opt magistrati, printre care si Georgeta Ciungan, pentru discutiile pe care acestia le-au avut pe un grup de Facebook cu peste 2.000 de membri, judecatori si procurori.

Inainte de a intra in magistratura, Georgeta Ciungan s-a remarcat pe plan sportiv. A facut atletism de performanta la CSU Galati si a facut parte din loturile nationale, mondiale si olimpice. A fost antrenata de Fita Lovin si a facut parte din generatia Gabrielei Szabo si a Ionelei Tarlea. In 1992, Gabriela Petrea (numele sau de atunci) a participat la Campionatele Mondiale organizate la Seul, unde a castigat doua medalii de aur la proba 400 de metri garduri si stafeta 4 X 400 de metri plat. Ulterior a suferit o accidentare, care a indepartat-o de lumea sportului. (I.P.)

Sursa: BihorJust.ro

Leave a Reply