Protest al fermierilor din Timis! Iesirile de pe autostrada A1 vor fi blocate, timp de 3 ore, cu tractoare, camioane si autoturisme

Agricultorii au anuntat ca, vineri, timp de trei ore, vor bloca iesirea de pe autostrada A1 in trei puncte din judetul Timis, in cadrul unui protest de amploare, care se desfasoara in mai multe locuri din tara. De asemenea, in judetul Arad va fi blocata autostrada A1 in apropierea trecerii de frontiera Nadlac II.


Potrivit unui comunicat de presa, de joi, al reprezentantilor agricultorilor, vineri, intre orele 12-15, fermierii vor bloca cu utilaje si tractoare iesirile de pe autostrada A1, la Giarmata, Remetea Mare si Topolovatu Mare, in judetul Timis, si Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac II, in Arad. De asemenea, mai multe drumuri din tara vor fi blocate.

Protestul este organizat de reprezentantii Aliantei pentru Agricultura si Cooperare, formate din Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania – ”PRO AGRO”, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – ”LAPAR”, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ”UNCSV”, Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania – ”Forumul APPR”.

”Manifestul organizat in 7 aprilie se fundamenteaza pe nevoia de stabilitate si predictibilitate a fiecarui fermier din Romania, pe dorinta noastra comuna de a continua sa ne desfasuram activitatea in conditii de egalitate cu oricare fermier european, de a fi sustinuti si protejati in misiunea noastra de catre decidentii europeni si nationali. (…)

Reamintim ca aceasta forma extrema de manifestare este consecinta nemultumirii si dezamagirii profunde a fermierilor romani in legatura cu solutia gasita de Comisia Europeana la problemele si dezechilibrele grave cu care se confrunta sectorul agro-alimentar din tara noastra, pe fondul distorsiunilor de piata cauzate de conflictul armat din Ucraina.

Eliminarea totala, incepand cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate marfurile din Ucraina a exportat, in plan comercial, efectele razboiului in tarile limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni sa vanda sub cost odata cu fortarea ritmului fluxurilor de marfa.

Aceasta masura nu a ajutat si nu ii va ajuta pe fermierii ucrainieni sa isi reia ciclul de productie in conditiile unei escaladari puternice a cheltuielilor cu inputurile, in schimb a perturbat extrem de puternic piata din Romania”, au transmis reprezentantii agricultorilor.

De asemenea, organizatorii protestului dau asigurari ca manifestarea va fi una pasnica. (R.G.)

Foto: arhiva

Leave a Reply