Mirela Toc continua sa fie chemata in fata Comisiei de disciplina din Primaria Timisoara, desi Senatul i-a confirmat statutul de avertizor in interes public

Mirela Toc, cel mai incomod functionar public din administratia locala, care a dezvaluit si continua sa scoata la iveala neregulile din Primaria Timisoara si din regiile subordonate, a fost declarata oficial „avertizor in interes public”. Confirmarea a venit pe 4 aprilie din partea Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea abuzurilor si petitii a Senatului Romaniei.


Documentul primit de Mirela Toc se bazeaza pe Legea 361/2022, una destul de controversata, a carei forme anterioare adoptarii au starnit reactii puternice din partea societatii civile.

In orice caz, avertizorii de integritate – sau avertizorii in interes public, cum erau numiti in legea actuala – sunt, potrivit Comisiei Europene, „persoanele care raporteaza (in cadrul organizatiei respective sau unei autoritati externe) sau divulga (publicului) informatii privind un fapt ilegal obtinute intr-un context profesional, ajuta la prevenirea prejudiciilor si la detectarea amenintarii sau a prejudicierii interesului public”.

Potrivit documentului primit de Mirela Toc, aceasta a fost incadrata ca avertizor in interes public in baza art. 19, alin (2) din legea amintita. Acesta arata astfel: „(2) Sesizarea privind incalcarea legii prin divulgare publica se poate adresa presei, organizatiilor profesionale, sindicale sau patronale, organizatiilor neguvernamentale, comisiilor parlamentare sau prin punerea la dispozitie in orice mod in spatiul public a informatiilor referitoare la incalcari ale legii”.

In ciuda acestui statut, Mirela Toc continua sa fie chemata in fata Comisiei de disciplina din Primaria Timisoara, cum s-a intamplat si in data de 3 aprilie. „M-am prezentat, dar am refuzat audierea pentru ca sunt in conflict de interese membrii comisiei de disciplina, sunt in dusmanie cu mine, deoarece sindicatul din care fac parte a solicitat instantei de judecata anularea dispozitiei prin care au fost numiti, dosar nr. 2263/30/2022. Nu toti membrii au o buna reputatie profesionala. Membrii comisiei trebuiau sa se suspende, pentru ca sunt doua sesizari impotriva lor”, ne-a declarat Mirela Toc. (M.I.)

Leave a Reply