Platforma reciproc.ro faciliteaza legatura cu CAR-urile din Romania. VEZI cate oferte financiare s-au listat pana in prezent

In prezent, doar 3 din 10 romani sub 45 de ani stiu ce este o Casa de Ajutor Reciproc. Numarul membrilor activi in aceste CAR-uri este de aproape 2 milioane de persoane, iar aproximativ 30% dintre acestia sunt persoane active pe piata muncii.


O Casa de Ajutor Reciproc (CAR) este o institutie financiara nebancara, reglementata de Banca Nationala a Romaniei, ce nu inregistreaza profit si are ca scop sprijinirea si ajutorul financiar reciproc al membrilor inscrisi.

Ele ofera o varietate de optiuni pentru membrii lor, inclusiv diferite nivele de contributie lunara si beneficii personalizate. Printre beneficii pot fi mentionate ajutorul pentru deces, cel pentru nunta sau pentru nastere, ajutorul de adoptie, discounturi pentru anumite servicii si turism, asistenta sociala pentru membri si multe altele. Aceasta flexibilitate permite membrilor sa-si personalizeze experienta in functie de nevoile lor specifice.

Membrii CAR contribuie lunar cu o suma de bani ce poarta denumirea de fond social si totodata au posibilitatea de a face un imprumut atunci cand au nevoie. Randamentul primit de membrii inscrisi pentru fondul social este la acest moment de pana la 10,4% anual, neimpozabil. Aceste venituri din fondurile sociale sunt in acest caz neimpozitate de catre stat.

Procentul de dobanda incepe la unele CAR-uri de la 6%/an cu o perioada de aprobare a imprumutului de maxim 2 zile lucratoare, iar procesul de aprobare nu implica verificari anevoioase. Totodata, este foarte rapid si usor sa iti deschizi un fond social la un CAR, fiind solicitate putine documente.

Platforma reciproc.ro, lansata luna trecuta, este singura din Romania dedicata digitalizarii CAR-urilor. Aceasta ofera o centralizare, cat si o facilitare a procesului de aderare la aceste institutii prin identificarea celui mai potrivit CAR pentru cei interesati. In mai putin de o luna au fost inregistrate zeci de aplicatii de la persoane dornice sa devina membri ai unui CAR.

Pana la acest moment un numar de 27 de CAR-uri din Romania si-au listat peste 60 de oferte financiare pe reciproc.ro. Obiectivul este de a ajunge la cel putin 100 de CAR-uri listate in platforma, pana la finalul lunii septembrie 2023.

„Credem ca piata CAR-urilor are un potential imens de dezvoltare in Romania, in contextul in care acum face primii pasi in zona digitala. In ultima perioada am dezvoltat relatii puternice cu numeroase Case de Ajutor Reciproc din tara, care vad oportunitatea de a-si extinde modelul de business in zona online si de a atrage un segment mult mai larg de oameni preocupati de obtinerea unor randamente mai mari la economisire sau de a se imprumuta la dobanzi corecte”, spune Vlad Nistor, fondatorul si CEO-ul reciproc.ro.

Pentru a deveni membru al comunitatii reciproc.ro, trebuie accesata platforma online, se alege CAR-ul potrivit nevoilor, in functie de judetul de resedinta. In cazul unui imprumut, in functie de CAR-ul unde s-a aplicat, veti fi contactati direct de reprezentantii acestuia.

Conform datelor publice disponibile pe www.bnr.ro, numarul oficial al Caselor de Ajutor Reciproc inregistrate la Banca Nationala a Romaniei este de 2.500 dintre care cel putin aproximativ 1.700 sunt confirmate ca avand activitate economica in ultimii ani. Potentialul de utilizatori este de aproximativ 3 milioane de oameni cu varste cuprinse intre 25 si 60 de ani, persoane salariate si cu acces la internet. (I.P.)

Leave a Reply