O amenda de 40.000 de lei aplicata de inspectorii de la Protectia Muncii, anulata de judecatori. „In multe situatii, ITM interpreteaza legea intr-un sens gresit”

Un avocat din Baroul Bihor, care a reusit sa anuleze o amenda de 40.000 lei aplicata de catre inspectorii ITM, a dezvaluit care este procedura de contestare a unui proces verbal intocmit de Inspectia Muncii, pentru ca instanta de judecata sa dea o solutie favorabila. Amenda a fost aplicata pentru neincheierea contractelor individuale de munca pentru persoane care desfasurau mici activitati de reparatii la un imobil.


Inspectorii ITM intocmesc doua tipuri de acte: procesul verbal de control care este un act administrativ si trebuie atacat separat, potrivit Legii 554/2004 si procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor care trebuie atacat in baza OG 2/2001. Contestarea se desfasoara astfel pe doua paliere, in planul contenciosului administrativ si in planul dreptului contraventional, dar stategia este comuna.

„Intr-o cauza recenta am obtinut anularea unei amenzi in cuantum de 40.000 lei aplicata de catre ITM, solutia fiind definitiva. Ne bucura faptul ca argumentele noastre au fost insusite de instanta de judecata, procesul verbal fiind anulat in integralitate”, explica avocat Claudiu Popovici.

Inspectorii ITM au aplicat o amenda de 40.000 lei pentru neincheierea contractelor individuale de munca pentru persoane care desfasurau mici activitati de reparatii la un imobil.

“Prin decizia analizata s-a dispus admiterea plangerii contraventionale impotriva procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventie intocmit de ITM Bihor, toate sanctiunile fiind anulate. In multe situatii,  inspectorii ITM interpreteaza legea intr-un sens gresit, considerand ca este necesara incheierea unui contract de munca chiar daca intre parti nu exista raporturi de subordonare si nu se achita un salariu.

Astfel, am reusit sa convingem instanta de judecata de faptul ca nu orice activitate indeplineste conditiile pentru a fi in prezenta unor raport de munca, astfel cum este acesta definit de lege. Ne bucura aceasta solutie prin care clientul nostru a fost exonerat de plata amenzii si se atesta inca odata ca argumentele juridice formulate corect sunt luate in considerare de catre instantele de judecata”, mai spune avocatul Claudiu Popovici de la Casa de avocatura Domocos & Popovici. (V.E.)

Sursa: BihorJust.ro

Leave a Reply