Emil Constantinescu, la Timisoara: „Pentru SPP era foarte dificil sa apere un presedinte de admiratorii sai, fiindca, de obicei, SPP apara presedintii de contestatari”

Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, a lansat volumul „Parteneriatul Strategic Romania- SUA: 25. Garantie de securitate pentru Romania in mileniul 3”, scrisa de Laura Ganea, marti, 11 aprilie, in Sala Baroca a Muzeului National de Arta Timisoara.


Moderatorul evenimentului a fost Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis. Au participat persoane interesate de situatia geopolitica a Romaniei, precum si publicul larg, dornic sa il intalneasca pe fostul presedinte al Romaniei.

Volumul Parteneriatul Strategic Romania – SUA: 25. Garantie de securitate pentru Romania in mileniul 3 prezinta situatia geopolitica a Romaniei in decursul ultimilor treizeci de ani, trecand in revista evenimentele ce au condus la caderea dictaturilor comuniste in Europa Centrala si de Est si destramarea URSS, documentand intreaga reorientare a politicii externe romanesti pana la momentul aderarii Romaniei la organismele euro-atlantice.

Alin Nica a amintit ca partea a doua deceniului anilor ’90 a fost poate cea mai importanta din istoria recenta a Romaniei, fiindca atunci au fost puse bazele aderarii Romaniei la NATO si la Uniunea Europeana, iar mandatul domnului Emil Constantinescu se leaga si de aceste doua mari evenimente majore din istoria contemporana a tarii.

”Fundamentul pe care astazi cu totii stam se datoreaza acelei perioade. A fost perioada seniorilor in politica, asa cum imi place mie sa spun, si il avem aici de fata si pe domnul Viorel Coifan. Domnule Constantinescu, sunteti cel mai apropiat presedinte al Romaniei de spiritul Timisoarei.

Eu nu am simtit un alt presedinte sa aiba o apropiere in asemenea masura, asa cum aveti dumneavoastra, de ceea ce este Timisoara, ca si spirit, conceptie si ideal. De aceea cu atat este mai importanta prezenta dumneavoastra aici pentru lansarea acestei importante carti document. Cu atat mai mult cu cat spiritul Timisoarei parca are nevoie de o noua renastere”, a spus Alin Nica.

Emil Constantinescu a povestit mai multe episoade extrem de importante din istoria traita din functia de presedinte al Romaniei si a spus ca parteneriatul strategic cu America a fost extraordinar de important, dar a vorbi si de importanta Timisoarei in toata aceasta istorie extraordinara:

”Timisoara era mai luminoasa decat restul tarii. Aveam prieteni la Timisoara, iar de cate ori eram vizitat din strainatate ii aduceam in Timisoara sa vada o alta Romanie. De aceea nu a fost intamplator ca schimbarea la fata a Romaniei a pornit de la Timisoara in decembrie 1989. In continuare, am ramas prieteni atat cat Dumnezeu a permis sa traim cu cei care au facut revolutia de la Timisoara. Vreau sa incep cu un omagiu pentru cei care nu mai sunt si carora le datoram libertatea, demnitatea si democratia pe care le traim astazi”, a marturisit Constantinescu.

De asemenea, el a vorbit si de prima calatorie la Timisoara dupa ce a castigat alegerile in 1996: ”Cand am venit, in 16 decembrie 1996, la Timisoara, am vrut sa le multumesc timisorenilor, fiindca aici am avut un foarte mare sprijin in alegeri. Sprijinul catre mine a venit din Timisoara. Timisoara a fost primul oras democrat. Am fost in balconul operei si am vazut o multime de entuziasmata, iar pentru SPP era foarte dificil sa apere un presedinte de admiratorii sai, fiindca, de obicei, SPP apara prsedintii de contestatari. Atunci, am spus ca, dupa patru ani de mandat, sa nu mai fie nevoie de punctul 8 de la Timisoara. Se pare ca nu a fost asa”.

Despre sacrificiul timisorenilor in decembrie 1989, Emil Constantinescu a mai declarat: ”S-a mai intamplat un lucru de care nu se vorbeste, dar pentru mine a fost cel mai important in viata! In 1989, a fost castigarea demnitatii nationale. Aveam independenta, aveam teritoriu, dar cu demnitatea, mai dificil.

Sunt evenimente in istorie, asa cum a fost cel mai stralucitor in moment al secolului: sacrificiu tinerilor de la Timisoara care au asigurat demnitatea tarii. Ei au demonstrat ca ne putem cuceri demnitatea singuri si libertatea. Acesta este fundamentul pe care se construieste spiritul unei natiuni: capacitate de sacrificiu pentru un ideal maret. Aici la Timisoara s-a nascut demnitatea si libertatea, dar s-a nascut si pentru mine obligatia ca pana la ultima clipa vietii mele sa respect si sa traiasc in lumina acestui ideal extraordinar…!”, a concluzionat Emil Cosntantinescu, la Timisoara.

Lucrarea a aparut sub egida Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului, in cadrul colectiei „Istoria recenta si anticiparea viitorului”, volumul a fost realizat cu sprijinul Fundatiei Romane pentru Democratie, Agentiei Nationale de presa Agerpres si al companiei BAT, a carei aniversare de 25 de ani pe piata romaneasca este legata de lansarea Parteneriatului Strategic Romania-SUA. (I.P.)

Leave a Reply