Firme timisene la Forumul de Afaceri Serbia – Romania. In clasamentul investitorilor straini din Timis, Serbia se pozitioneaza pe locul 4

Reprezentanti ai 20 de companii din judetul Timis au participat, in cursul zilei de 13 aprilie, la Forumul de Afaceri si Investitii Serbia – Romania, care a avut loc la Belgrad, la sediul Camerei de Comert si Industrie a Serbiei.


Organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei in parteneriat cu CCIA Timis, evenimentul a fost dedicat dezvoltarii relatiilor economice bilaterale, consolidarii prezentei firmelor romanesti pe piata din Serbia si atragerii de noi investitii in Romania.

Lucrarile Forumului de Afaceri au fost deschise de Mihailo Vesovic, Director al Departamentului Analize Strategice, Servicii si Internationalizare din cadrul CCI a Serbiei, Mihai Daraban, presedintele CCI si Florica Chirita, presedintele CCIA Timis.

Ma bucur sa revin in tara dumneavoastra, de care ma leaga amintiri frumoase. Serbia este prima tara unde Camera de Comert si Industrie Timisoara a organizat prima misiune economica din istoria sa “moderna“, in septembrie 1990, cand am vizitat Centrul Expozitional Novi Sad.

Serbia este si tara cu care am semnat cele mai multe conventii de colaborare cu camere de comert regionale – 9 la numar, inclusiv cu Camera Nationala a Serbiei. Mai mult, Serbia este tara cu care am derulat cele mai multe proiecte europene transfrontaliere si regionale. In total, 16 proiecte cu o valoare de peste 5,6 mil. Euro. (…)

Daca domnul presedinte Daraban a vorbit despre relatiile cu Serbia la nivel national, eu vreau sa ma refer la nivelul judetului Timis. Conform statisticilor oferite de Directia Regionala Vamala Timisoara, importurile realizate de catre companiile timisene cu Serbia inregistrate in 2022 au cunoscut o crestere semnificativa fata de anul precedent.

Astfel, cifrele indica urmatoarele: valoarea importurilor a fost de 86,9 mil. Euro, iar cea a exporturilor a fost de 19,6 mil. Euro. Numarul firmelor cu asociati din Serbia inmatriculati la ORC este de 343 de firme cu un capital social subscris de 7,2 mil. Euro. In clasamentul investitorilor straini din judetul Timis, Serbia se pozitioneaza pe locul 4 ca numar de firme si pe locul 18 ca valoare a capitalului social subscris.

Putem face mult mai mult, cu vointa si eforturi de ambele parti! Judetul Timis fiind cel mai mare judet din Romania si avand cea mai numeroasa comunitate de etnici sarbi din tara, sunt convinsa ca avem toate „ingredientele” pentru a face afaceri de succes”, a spus in mesajul sau presedintele CCIAT.

Oportunitatilor de investitii din Serbia si din Romania au fost prezentate de Agentia de Dezvoltare a Serbiei si respectiv de Agentia Romana pentru Investitii si Comert Exterior.

Forumul a continuat cu intalniri B2B ale firmelor romanesti cu companii din Serbia reprezentative din domenii de activitate precum agricultura, energie, constructii, industrie, IT&C, altele.

Evenimentul s-a incheiat cu un pranz de lucru si o sesiune de networking.


Informatii suplimentare la tel. 0722 503138, e-mail: rolinic@cciat.ro, Rodica Olinic-consilier RP.

(Impact Press)

Leave a Reply