Puls VALUTAR: Depreciere a criptomonedelor, in perspectiva unei noi majorari a dobanzii de politica monetara de catre Fed

Minuta sedintei de politica monetara a BNR – care s-a desfasurat in 4 aprilie, dar a fost publicata abia ieri – evidentiaza o tendinta de temperare a presiunilor inflationiste. La sfarsitul anului, cresterea anuala a preturilor se va situa la 7%, iar la finalul lui 2024 ele vor scadea la 4,2%.


Vor exista si momente in care vor apare presiuni inflationiste pe termen foarte scurt, in functie de nivelul preturilor la materiile prime energetice, in primul rand cel al titeiului, dar si al produselor agricole.

In minuta se arata ca „riscuri la adresa evolutiei ratei de schimb a leului continua totusi sa vina din dimensiunea dezechilibrului extern si din incertitudinile asociate consolidarii bugetare in contextul razboiului din Ucraina, precum si din turbulentele in sistemele bancare din SUA si Elvetia. In perspectiva apropiata, vor ramane, probabil, dominante influentele de sens opus decurgand din diferentialul ratelor dobanzilor interne, inclusiv in contextul asteptarilor revizuite ale investitorilor privind traiectoriile viitoare ale ratelor dobanzilor reprezentative ale Fed si BCE, cu implicatii asupra miscarilor de capital”.

Moneda nationala si-a continuat, azi, tendinta de apreciere, iar cursul euro a scazut de la 4,9372 la 4,9330 lei. Nivelul redus al aversiunii fata de risc a redus cotatiile euro de la 4,941 lei, la deschidere, la 4,93 lei.

Dobanzile interbancare cu scadenta la sase luni, respectiv la 12 luni au revenit pe scadere, dupa pauza de marti.

Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei contractate inainte de mai 2019, a stagnat la 6,80%. Indicele la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scazut de la 7,02 la 7%, iar cel la 12 luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase la nivel interbancar, de la 7,36 la 7,35%.

In urma declaratiilor facute de oficialii Rezervei Federale si a datelor macroeconomice din Statele Unite, pietele mizeaza pe o majorare a ratei de referinta la inceputul lunii viitoare, care ar putea fi urmata de o alta in iunie.

Acest sentiment din piata a mentinut cotatiile euro la valori comparabile cu cele de marti, 1,0926 – 1,0984 dolari, iar cursul monedei americane a urcat la 4,5145 lei.

Cursul francului elvetian a scazut marginal la 5,0170 lei, iar cel al lirei sterline a urcat la 5,5984 lei.

Metalul galben a coborat, la jumatatea saptamanii, pana la 1.971 dolari, valoare care se mai inregistra la inceputul lunii, ceea a depreciat pretul gramului de aur la 286,5522 lei.

In regiune, media monedei poloneze s-a apreciat la 4,6278 zloti/ euro. In schimb, cursul celei maghiare s-a depreciat cu peste 1,5%, la 377,23 forinti/ euro.

Perspectiva unei noi majorari a dobanzii de politica monetara de catre Fed a provocat scaderea criptomonedelor. Bitcoin s-a depreciat cu peste 3,5%, pana la 29.110 dolari, iar ether a pierdut 6%, pana la 1.970 dolari. (R.G.)

NOTA: Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply