Partida ilegala de vanatoare pe un fond cinegetic din Timis. Zeci de pui nezburatori de cotofana, ucisi fara mila. „O zi minunata la combaterea rapitorilor”

O actiune de vanatoare organizata de A.V.P.S. Arthemis Otelec pe Fondul 79 Pustinis, in data de 22.04.2023, va fi cercetata de politistii de la Serviciul Arme, Explozivi, Substante Periculoase din cadrul IPJ Timis, in urma unei sesizari prin care se reclama ca, de fapt, vanatorii au participat la o autentica partida de braconaj.


Descinderea vanatorilor in fondul cinegetic a fost cooordonata chiar de directorul asociatiei, Difor Fechete, iar dovada incalcarii Legii 407/2006 a fost publicata chiar pe Facebook, de unul dintre participanti, Calin Sperniac, care transmite un mesaj de forta si succes: „O zi minunata la combaterea rapitorilor”.

Doar ca, in aceasta perioada, potrivit art. 42, lit o) din Legea 407/2006 este interzisa „vanarea puilor nezburatori ai pasarilor de interes cinegetic”, iar fapta este infractiune si se pedepseste cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 25.000 de lei sau inchisoare de la 3 la 7 ani.

„In data de 22.04.2023 gestionarul A.V.P.S. Arthemis Otelec a organizat in Fondul de vanatoare 79 Pustinis o actiune de culegere de oua si pui vii din specia cotofana (Pica pica). Actiunea a fost coordonata de directorul asociatiei, Difor Fechete, impreuna cu 20 de membri vanatori. Au fost culese aproximativ 200 de oua si 180 de pui vii din cuiburile existente in fond care au fost sparte, iar puii omorati.

Chiar daca gestionarul cunoaste ca perioada de vanatoare la specia cotofana este intre 1 iunie si 31 martie si recoltarea se face exclusiv cu arma de vanatoare, in limita cotelor  aprobate de Ministerul Mediului.

Prin aceasta actiune toti cei prezenti au incalcat prevederile articolului 25 alin 3 din Legea 138/ 2022 publicata in M. O 484/2022 prin care incadreaza actiunea lor la „uciderea animalelor, cu intentie, fara drept”, fapta considerata infractiune si pedepsita cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

Unul din membrii participanti a si postat in mediul public poze cu infractiunile savarsite, confirmand cele relatate”, se mentioneaza in sesizarea depusa, ieri, la IPJ Timis.

Presedintele de onoare al AJVPS Timis, Traian Oprea, s-a declarat revoltat de actiunea vanatorilor din Otelec, care a avut loc pe fondul de vanatoare detinut de un controversat om de afaceri.

„In aceasta perioada este interzisa vanatoarea la rapitoare, chiar daca sunt prea multe pasari si provoaca pagube insemnate. Inca nu s-a stabilit planul de impuscare la ciori si cotofene, cate exemplare pot fi vanate in acest sezon. Nu poti sa ucizi pui nezburatori si apoi sa te lauzi pe Facebook. Cu siguranta, este o fapta penala care trebuie investigata de organele in drept”, ne-a transmis fostul sef al vanatorilor din Timis.

Reamintim ca, in ultima perioada, pe fondul de vanatoare de la Otelec a mai fost si alte incidente cu vanatori si VIP-uri, motiv pentru care presedintele AJVPS Timis a fost suspendat din functie.

Pana la ora redactarii articolului, reprezentantii A.V.P.S. Arthemis Otelec nu ne-au transmis un punct de vedere vizavi de acest incident. (G.I.)

Leave a Reply