Seful ANAF, despre finantistii care iau spaga: „Trebuie sa-i eliminam pe rand. Cum ii prindem, cum ii executam”

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Lucian Heius, sustine ca angajatii mai putin onesti, care iau „spaga in continuare” arunca o anatema asupra unei intregi institutii, iar acestia trebuie eliminati „pe rand”.


„Sunt aproximativ 20.000 de angajati. Poate ca sunt si mai multi. Este o armata de oameni. Nu ai cum sa nu ai si oameni mai putin buni. Nu ai cum sa nu ai si oameni mai putin onesti.

Nu ai cum sa nu ai si oameni mai putin implicati si cu care din pacate se loveste un contribuabil in cazul meu sau cineva si care prin atitudinea unei singure persoane poate sa arunce o anatema asupra unei intregi institutii.

Cum la fel, si eu recunosc, tot la doua luni arestez doi – trei, pentru ca iau spaga in continuare. Nu inteleg ca trebuie sa se opreasca. (…) Colaboram cu toate institutiile abilitate, trebuie sa ii eliminam pe rand. Cum ii prindem cum ii executam. Este rusinos. Si eu vad ca peste doua zile, iar vor fi doi saltati, dar nu am ce face”, a spus Lucian Heius, citat de Agerpres, la conferinta „Navigating the Digital Frontier: Entrepreneurship, Politics, and Strategy”.

De asemenea, acesta a afirmat ca educatia financiara joaca un rol important, mai ales ca 20% din incasarile lunare se fac „cu plasuta”, desi agentii pot face plati in cont.

„Inca merge agentul economic sau persoana fizica autorizata cu banii intr-o plasuta si ii depune la Trezorerie. 20% in conditiile in care discutam sa zicem de o medie lunara de incasari de 32 de miliarde de lei. 20% la 32 de miliarde de lei inseamna aproape un miliard si jumatate de euro, rotund, daca nu mai mult, care se plateste inca de agentii economici cash in conditiile in care de cel putin 7 – 8 ani poti sa platesti prin cont bancar.

Am introdus, eram eu director la Timisoara, eram prima trezorerie care a pus POS la fiecare ghiseu”, a mai spus seful Fiscului, Lucian Heius. (R.G.)

Leave a Reply