Dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu, in limita a 3 grame! Proiect de lege depus de deputatii partidului REPER

Deputatii partidului REPER Simina Tulbure, Oana Cambera, Cristina Rizea, Andrei Lupu si Daniel Toda au depus, luni, 8 mai, un proiect de lege care prevede dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu, in limita a 3 grame, potrivit unui comunicat al partidului.


Pentru a intra in vigoare, e nevoie ca proiectul depus de parlamentarii de opozitie sa primeasca voturi de la o majoritate in Parlament.

Propunerea legislativa prevede inlaturarea sanctiunilor penale (inchisoare, amenda penala) si inlocuirea acestora cu sanctiune contraventionala intre 1.000 si 3.000 de lei pentru posesia de cantitati mici de canabis in vederea consumului personal.

Aceasta initiativa este prima de acest fel din istoria Romaniei si urmareste alinierea legislatiei antidrog romanesti cu cea a partenerilor internationali precum Italia, Spania, Belgia, Luxemburg, Malta, Austria, Cehia, Slovenia, Canada sau Thailanda, cu recomandarile Comisiei Globale pentru Politica Drogurilor (GCDP) si cu directiile sustinute de expertii Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) si cei ai Consortiului International pentru Politicile Publice in Domeniul Drogurilor (IDPC), arata comunicatul REPER.

In plus, initiatorii propun ca sumele provenite din aplicarea amenzilor sa fie folosite pentru finantarea programelor nationale de prevenire si asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri si programele de interes national de prevenire si asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri.

Acesta este primul pas si pentru reglementarea legala a posesiei de canabis medicinal justificata de prescriptie medicala, sustine partidul condus de co-presedintii Ramona Strugariu si Dragos Pislaru.

Propunerea legislativa este elaborata cu sprijinul criminologului Vlad Zaha, in urma consultarilor si cercetarilor efectuate de catre acesta pe tema politicilor publice in materie de consum de droguri. Vlad Zaha este criminolog specializat in politicile publice din domeniul drogurilor si criminologie publica interventionista, acesta desfasurandu-si in prezent activitatea la Universitatea Oxford.

„Prin dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu in limita a 3 grame si substituirea cu amenda contraventionala preconizam scaderi semnificative ale problemelor sociale, medicale si penale asociate consumului de canabis, scaderi semnificative ale consumul de etnobotanice, precum si eliberarea a mai mult de 50% din dosarele DIICOT pentru cantitati mici de canabis si eficientizarea activitatii fortelor de ordine.

Reamintim, de asemenea, ca 45% dintre tinerii romani cu varste intre 16-25 de ani au consumat canabis cel putin o data, iar 51% sustin eliminarea pedepselor penale pentru canabis – insemnand peste 1 milion de persoane doar in aceasta grupa de varsta”, au declarat initiatorii propunerii legislative.

Context. In Romania este interzis consumul de canabis, insa de cativa ani se discuta despre posibilitatea legalizarii utilizarii acestuia exclusiv in scop medical.

Proiectul de lege in acest sens a fost scos de la sertar pentru prima data de cand a fost initiat, in urma cu peste 3 ani. Desi este sustinut de parlamentari din toate partidele, proiectul nu a fost dezbatut niciodata pana in martie 2023, cand a existat o prima discutie in Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor. Proiectul de lege nu contine insa nicio prevedere referitoare la legalizarea consumului in scop recreativ. Consumul de canabis este in prezent sanctionat cu inchisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amenda penala.

Proiectul de lege pentru utilizarea canabisului in scop medical in Romania a fost initiat inca din decembrie 2019 de zeci de parlamentari de la toate partidele. Proiectul a trecut de Senat prin adoptare tacita, iar la Camera Deputatilor a ramas in sertar la comisii. Abia in martie 2021 Guvernul Citu a trimis punctul de vedere, care este negativ, argumentat in peste 20 de pagini. (I.P.)

 

Leave a Reply