The Infernal Comedy / Celebrul actor american John Malkovich, pe scena Teatrului National din Timisoara

Teatrul National din Timisoara continua Anotimpurile FEST-FDR cu un eveniment unic, o premiera absoluta pentru Timisoara si un moment de varf al Capitalei Europene a Culturii. Joi, 20 iulie si vineri, 21 iulie 2023, de la ora 19, Teatrul National prezinta spectacolul THE INFERNAL COMEDY / COMEDIE INFERNALA, avandu-l ca protagonist pe celebrul actor american JOHN MALKOVICH.


Dublu nominalizat la Oscar, la Globul de Aur si pentru premiile BAFTA, actorul vedeta a jucat in numeroase filme cu impact la nivel mondial. Amintim celebrul Dangerous Liaisons / Legaturi primejdioase sau Being John Malkovich, unde isi interpreteaza propriul personaj.

Actorul american isi construieste cariera si prin alte filme celebre: The Iron Mask / Omul cu masca de fier, Empire of the Sun / Imperiul soarelui, The Sheltering Sky / Ceai in Sahara, Death of a Salesman / Moartea unui comis voiajor sau Of Mice and Men / Despre oameni si soareci. Personajul sau din Con Air / Avionul condamnatilor, Cyrus „The Virus”, este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai impresionante personaje negative ale cinematografiei celei de-a doua jumatati a secolului al XX-lea.

The Infernal Comedy este un spectacol pe care autorul sau, Michael Sturminger, care semneaza si regia artistica, l-a scris special pentru celebrul actor, construind un dialog intre limbajul vorbit si cel cantat, universul sonor – punctat de muzica lui Vivialdi, Mozart, Beethoven, Haydn, Weber, Gluck si Boccherini – fiind sustinut de sopranele Susanne Langbein si Chen Reiss si de renumita orchestra Wiener Akademie Orchester, dirijata de Martin Haselbock, creator al conceptului muzical al spectacolului. Intr-un solilocviu de pe linia invizibila dintre cei vii si cei plecati, John Malkovich construieste autobiografia fictiva a criminalului in serie, acela care, in anii ’90, a provocat o dezbatere aprinsa privind carisma si psihopatia.

The Infernal Comedy s-a jucat in peste 150 de sali de spectacol din intreaga lume, in tari de pe trei continente.

Contributia financiara a sponsorilor Profi, Linde Gaz, Hamilton, Atos, Mewi si Bioclinica care, cu implicarea Asociatiei Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii, au asigurat fondurile necesare prezentarii acestui spectacol la Teatrul National din Timisoara, reprezinta o treapta de evolutie pentru dezvoltarea societatii antreprenoriale moderne prin cultura, educatie si civilizatie.

Spectacolul este prezentat in cadrul Anotimpurilor FEST-FDR, parte din traseul Vocile orasului / Atelierul Identitate din cadrul Programului Cultural „Timisoara– Capitala Europeana a Culturii 2023” si este finantat din fonduri private. (I.P.)

Sursa foto: Tristram Kenton – The Guardian

Leave a Reply