Armata Serbiei, in alerta maxima! Mai multe unitati se deplaseaza catre granita cu provincia Kosovo, in urma ciocnirilor dintre etnicii sarbi si politie

Presedintele sarb Aleksandar Vucic a plasat armata in alerta si a ordonat mai multor unitati sa se deplaseze in apropierea granitei cu provincia Kosovo, in contextul ciocnirilor care au avut loc intre politie si sarbii din municipalitatea Zvecan, situata in nordul provinciei, a informat vineri agentia de presa Tanjug, citata de Reuters si News.ro


Confruntarile dintre populatia sarba din Zvecan si positie au avut loc in contextul in care fortele de ordine intertveneau pentru ca noul primar, etnic albanez, sa intre in birou.

Votul in alegerile locale a fost boicotat de sarbii care reprezinta majoritatea in zona.

Presa locala a transmis ca politia din Kosovo a utilizat gaze lacrimogene intr-o multime adunata in fata cladirii municipalitatii.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a condamnat guvernul din Kosovo pentru accesul cu forta in cladirile municipale din nordul tarii si i-a cerut prim-ministrului Albin Kurti sa intervina.

Blinken a afirmat ca actiunile din Kosovo sunt impotriva recomandarilor SUA si a celor europene si „au escaladat brusc si inutil tensiunile, subminand eforturile de a ajuta la normalizarea relatiilor dintre Kosovo si Serbia si vor avea consecinte asupra relatiilor noastre bilaterale cu Kosovo”.

El a cerut tuturor partilor „sa se abtina de la orice alte actiuni care vor accentua tensiunile si vor promova conflictul”.

Ulterior, Marea Britanie, Franta, Italia, Germania si Statele Unite au condamnat decizia autoritatilor din Kosovo de a forta accesul in cladirile municipale din nordul provinciei, cerandu-le sa se retraga si sa detensioneze situatia.

„Condamnam decizia Kosovo de a forta accesul in cladirile municipale din nordul Kosovo, in ciuda apelului nostru la calm. Solicitam autoritatilor kosovars sa se retraga imediat, sa detensioneze situatia si sa se coordoneze indeaproape cu EULEX (misiunea UE) si KFOR (misiunea NATO). in Kosovo”, au transmis cele cinci state, intr-o declaratie comuna postata pe site-ul web al guvernului britanic, conform Reuters.

„Suntem ingrijorati de decizia Serbiei de a ridica nivelul de alerta al fortelor sale armate la granita cu Kosovo si cerem tuturor partilor prudenta maxima si evitarea retoricii inflamante”, se mai arata in document. (I.P.)

Leave a Reply