Bicicleta cu hidrogen, made in Timisoara! Un proiect de cercetare de aproape 200.000 de euro demarat de cadre didactice si studenti de la Universitatea Politehnica

Un colectiv de cadre didactice, alaturi de studenti ai Universitatii Politehnica Timisoara si-au propus sa realizeze o bicicleta alimentata cu hidrogen, parte a unui proiect mai larg, ce urmareste formarea si constientizarea publicului larg in domeniul energiei regenerabile si a eficientei energetice.


Proiectul, intitulat Romanian Network for New Energy Solutions (RONNES), coordonat de Universitatea Politehnica Timisoara, avand ca parteneri Inspectoratul Scolar Judetean Timis si Inspectoratul Scolar Judetean Hunedoara, in valoare de 185.225 de euro, finantat prin Fondurile Norvegiene sub coordonarea Innovation Norway, beneficiaza de coordonarea unui colectiv cu o expertiza temeinica in domeniu, ce a incheiat recent un alt proiect de cercetare in domeniul energiei pe baza de hidrogen (proiectul Code-PEM).

La conferinta de lansare a proiectului, care a avut loc marti, 23 mai 2023, la Biblioteca UPT, au participat cadre din Universitatea Politehnica Timisoara, profesori din 25 de scoli din judetul Timis, iar online colegii acestora din judetul Hunedoara.

In deschiderea evenimentului, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, conf. univ. dr. ing. Florin Dragan, a vorbit despre proiectele si evenimentele derulate de UPT, inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Timis, prof. Aura Danielescu, a apeciat buna colaborare cu Universitatea Politehnica Timisoara si receptivitatea acesteia la problemele invatamantului preunivrsitar, iar prof.univ.dr.ing. Corneliu Craciunescu a prezentat pe larg proiectul.

Echipei i s-a alaturat si firma Corratec, care a donat o bicicleta electrica pe care studentii Universitatii Politehnica Timisoara, indrumati de cadrele didactice din proiect, vor incerca sa o transforme intr-una alimentata cu hidrogen.

Proiectul isi propune sa incurajeze elevii de liceu si studentii din universitati, dar si publicul larg, sa participe activ la activitatile propuse, ce au ca scop cresterea interesului pentru energia verde si promovarea solutiilor disponibile, contribuind astfel la transferul societal de la energia pe baza de combustibili fosilila energia curata.

In vederea derularii proiectului, au fost selectate, cu sprijinul inspectoratelor scolare judetene, 50 de cadre didactice (25 din judetul Timis si 25 din judetul Hunedoara) care vor vor urma cursuri de formare pe teme de energie regenerabila, eficienta energetica, generaarea si stocarea hidrogenului, celule de combustie, energie solara, eoliana si hidrotermala acestea urmand sa fie diseminate in randul a circa 4000 de elevi din cele doua judete.

Cadre didactice din cadrul Facultatii de Chimie Industriala si Ingineria Mediului de la Universitatea Politehnica Timisoara vor pregati materiale educationale in domeniul energiei verzi si vor sustine prezentari in fata cadrelor didactice din scoli, sub coordonarea inspectoratelor scolare judetene din Timis si Hunedoara.

Prin intermediul proiectului, au fost achizitionate si camere cu termoviziune, iar elevii vor putea verifica, in scolile lor, cum se pierde caldura, iar in cadrul cursurilor vor invata care sunt modalitatile de crestere a eficientei energetice.

Tot in cadrul proiectului vor fi organizate si o serie de concursuri cu premii pentru elevi, primul dintre acestea (Aero Star) urmand sa se desfasoare cu ocazia Zilei Copilului, in cadrul evenimentului Poli Kids Fest, pe Stadionul Stiinta. De asemenea, a fost organizat un concurs de postere avand ca tema „Bicicleta – alternativa verde”.

Pentru atingerea obiectivelor proiectului sunt planificate o serie de activitati:

  • crearea unui focus grup cu scopul de a aborda provocarile proiectului;

  • stabilirea de grupuri tinta pentru campanii de formare si constientizare, elaborarea de activitati de formare specifice cu sprijinul partenerului norvegian, extensibile la nivel national, pentru instruire in domenii specifice productiei si utilizarii energiei verzi;

  • dezvoltarea competentelor didactice si a educatiei active in domeniul energiei verzi si al eficientei energetice;

  • proiectarea si implementarea de solutii pentru utilizarea energiei verzi in produse;

  • crearea unui mediu in care informatiile si sprijinul sunt disponibile pentru cei interesati de oportunitatile si provocarile din domeniu;

  • crearea unui cadru pentru publicul larg de a interactiona in mod activ cu oamenii de stiinta si factorii de decizie in domeniul solutiilor de tip New Energy;

  • generarea unei schimbari pozitive si motivarea oamenilor pentru a economisi energie si pentru a cauta alternative la solutiile utilizate in prezent;

  • promovarea actorilor principali din domeniul noilor energii, cu exemple de bune practici. (I.P.)

Leave a Reply