FOTO / Centrul de Transfer Tehnologic din cadrul Universitatii de Stiintele Vietii din Timisoara, o investitie de aproape 1 milion de lei care incepe sa dea „roade”

Universitatea de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timisoara a organizat, ieri, in Sala Verdi din cadrul Iulius Congress Hall – Iulius Mall Timisoara, o prezentare ampla a Centrului de Transfer Tehnologic Universitar Timisoara, o investitie de aproape 1 milion de lei, realizata de catre cercetatorii de la USV.


Unul dintre obiective este promovarea investitiilor si valorificarea potentialului infrastructurilor din cadrul USV Timisoara prin facilitarea accesului intreprinderilor la expertiza extinsa, in domeniul alimentar in scopul obtinerii unor solutii inovative aplicabile in productie.

Proiectul este reusit. Am dus la indeplinire tot ce ne-am propus. Astfel tot ceea ce facem prin activitatea de cercetare la Universitate de Stiintele Vietii coresponde economic si se rasfrange asupra mediului socio-economic. Acest centru economic de transfer vine in ajutorul nostru, al cercetatorilor din cadrul USV, si al celor din industrie.

Centru este specializat si in ceea ce inseamna proprietate intelectuala, in mod special proprietatea industriala si putem ajuta astfel mediu economic si persoanele fizice sa aplice pentru a obtine titlul de proprietate intelectuala. Proiectul a fost scris in 20220, declarat castigator in 2021, iar in 2023 am ajuns la final”, a explicat prof. univ. dr. Isidora Radulov, prorectorul USV Timisoara.

Evenimentul de promovare s-a numit „Realizarea transferului tehnologic in vederea obtinerii unor alimente inovative imbogatite cu compusi bioactivi -CTTU 2020 si raspunde cerintelor formulate prin programul POR/2020.

Este vorba de promovarea transferului tehnologii, dezvoltarea de legaturi si sinergii intre intreprinderi, centrele de cercetare si dezvoltare si invatamantul superior, in special promovarea investitiilor in dezvoltarea de produse si de servicii, transferul de tehnologii, inovarea sociala, ecoinovarea si aplicatiile de servicii publice.

De asemeneea, aici mai intra si stimularea cererii, crearea de retele si de grupuri si inovarea deschisa prin specializarea inteligenta, precum si sprijinirea activitatilor de cercetare tehnologica si aplicata, liniilor-pilot, actiunilor de validare precoce a produselor, capacitatilor de productie avansate si de prima productie, in special in domeniul tehnologiilor generice esentiale si difuzarii tehnologiilor de uz general.

Gabriel Suster, coordonator Unitatea de Management Proiecte, a anuntat ca operatiunea se numeste „Sprijinirea entitatilor de inovare si transfer tehnologic”, domeniul de specializare inteligenta ”Bioeconomie”, are ca obiectiv general dezvoltarea de legaturi si sinergii intre intreprinderi si centrele de cercetare si dezvoltare din invatamantul superior, prin promovarea investitiilor in dezvoltarea de produse, sprijinirea activitatilor de cercetare tehnologica si aplicata, transferul de tehnologii ecoinovative in industria alimentelor fainoase.

Prin obiectivele si activitatile stabilite proiectul prezinta caracter trans-sectorial adresandu-se, subdomeniilor regionale de specializare inteligenta Vest 1.1. sectorul Agroalimentar si 1.3. Sanatatea si calitatea vietii.

Obiectivele sunt directionate spre prioritatile de investitii formulate prin programul POR si vizeaza cresterea inovarii in firme prin sustinerea entitatilor de inovare si transfer tehnologic in domenii de specializare inteligenta din industria alimentara, in scopul promovarii produselor alimentare functionale cu impact asupra sanatatii consumatorului si a calitatii vietii.

Dintre obiective amintim: Dezvoltarea de legaturi si sinergii intre mediul academic si privat in domeniul cercetarii tehnologice, transferului de tehnologii si ecoinovarii. Sprijinirea activitatilor de cercetare tehnologica aplicata, de realizare a liniilor-pilot, actiunilor de validare precoce a produselor, capacitatilor de productie avansate si de prima productie, in domeniul alimentar.

Promovarea transferului in productie a rezultatelor ecoinovarii prin dezvoltarea si implementarea in productie a unor noi produse functionale, sigure din punct de vedere alimentar.

Cresterea vizibilitatii Centrului de Transfer Tehnologic CTT al USVT prin activitatea de diseminare si promovare.

Implementarea proiectului va duce la realizarea a doua transferuri tehnologice catre mediul economic in domeniul agroalimentar.

Cuantificarea OS2 consta in realizarea a 8 studii de transfer tehnologic, elaborarea retetelor de fabricatie, a specificatiilor tehnice, a schemelor tehnologice si a parametrilor de proces precum si analiza nutritionala si in principii active.

Prin proiect au fost achizitionate 8 echipamente (din ajutorul regional pentru investitii) necesare obtinerii alimentelor functionale fainoase, precum si cateva categorii de servicii pentru sprijinirea entitatilor de transfer tehnologic (din ajutorul de minimis).

S-a preconizat participarea la 4 manifestari stiintifice in domeniul inovarii precum si la 2 targuri expozitionale. De asemenea se urmareste crearea a 3 locuri de munca permanente pentru realizarea si operationalizarea Centrului de Transfer Tehnologic Universitar Timisoara CTTU, investitia vizata prin proiect constand in crearea unei entitati de inovare si transfer tehnologic, CTTU al USVT.

Valoarea totala a cererii de finantare este de 997.380,30 lei, din care valoarea totala eligibila 790.958,30 lei, contributia proprie  349.979,54 lei, asistenta financiara nerambursabila 647.400,76 lei. (I.P.)

Leave a Reply