CEDO / Un vanator din Timis a obligat statul roman sa-l despagubeasca, dupa ce a fost sechestrat in sediul Jandarmeriei din Lugoj

Un vanator din Timis va primi despagubiri de statul roman, dupa ce a reclamat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) abuzurile comise asupra sa de angajatii unei institutii de forta. Este vorba despre trei jandarmi din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Timis, care, in noaptea de 5/6 iulie 2016, l-au retinut si condus la sediul Jandarmeriei Lugoj pe Marcu Ioan (foto 2), din Buzias, nimeni altul decat secretarul Asociatiei Judetene de Vanatoare si Pescuit Sportiv (AJVPS) Timis, unde l-au sechestrat timp de sase ore.


Ulterior, in urma verificarilor, s-a dovedit ca vanatorul nu avea nicio problema, motiv pentru care a fost lasat sa plece fara sa i se fi adus vreo acuzatie. In urma acestui incident, jandarmii care l-au retinut abuziv au fost reclamati la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Timis.

“S-a procedat la retinerea mea efectiva, mi-au perchezitionat autoturismul, cat si pe mine personal, ulterior, la sosirea paznicului de vanatoare, l-au perchezitionat si pe acesta si persoana care-l insotea, dupa care au chemat in sprijin inca un militar jandarm, pentru a ne conduce sub escorta la sediul jandarmeriei Lugoj, mergand in formatie o masina cu girofarurile aprinse in fata, iar alta in spatele meu si a paznicului de vanatoare”, se mentioneaza in plangerea penala depusa la Parchetul Militar, in care s-a reclamat comiterea infractiunilor de lipsire de libertate in mod ilegal si abuz in serviciu.

Paradoxal, o adresa depusa la dosar de colonelul Nicolae Slev, comandantul IJJ Timis, in care se preciza ca Marcu Ioan nu s-a aflat „sub nicio interdictie de a parasi sediul de jandarmi sau sub puterea vreunei masuri preventive”, a dus la temperarea procurorilor militari. In aceste conditii, vanatorul tinut abuziv, practic – sechestrat, in sediul unitatii de jandarmi din Lugoj s-a adresat CEDO, iar plangerea redactata si sustinuta de avocatul Florin Kovacs a fost declarata admisibila.

In urma cu cateva zile, Guvernul Romaniei a fost instiintat ca, in aceasta faza necontencioasa, poate solutiona litigiul cu Marcu Ioan pe cale amiabila.

„Presedintele Sectiei a hotarat ca partile sa aiba timp pana la 12.09.2023 pentru a discuta termenii unei intelegeri, cu asistenta Grefei, fara ca acest lucru sa prejudicieze rezultatul cauzei in cazul in care negocierile de solutionare amiabila nu vor avea succes”, se mentioneaza in adresa semnata de grefier adjunct de sectie Crina Kaufman.

Potrivit avocatului Florin Kovacs, termenii negocierilor dintre Ioan Marcu si reprezentantii statului nu pot fi dezvaluiti. „Exista o cerinta de stricta confidentialitate in ceea ce priveste negocierile de solutionare amiabila. In cazul in care nu vom cadea la invoiala cu privire la cuantumul financiar al daunelor, atunci va decide completul de judecata de la CEDO. Ceea ce este important in aceasta speta: desi instantele din tara au stabilit ca clientul meu nu a fost victima unui abuz, iata ca CEDO ne-a dat dreptate si considera ca retinerea domnului Marcu Ioan, timp de sase ore, intr-o unitate militara, a fost abuziva si ilegala”, ne-a declarat avocatul Florin Kovacs.

Vom reveni cu acest caz, dupa negocierile dintre cele doua parti, pentru a dezvalui mercurialul drepturilor fundamentale ale omului, in Romania. (G.I.)

Leave a Reply