Ziua mondiala a bicicletei! Romania, al doilea cel mai mare producator de biciclete din Uniunea Europeana, dupa Portugalia

Romania se afla pe locul doi in topul producatorilor de biciclete din Uniunea Europeana, dupa Portugalia, conform unei statistici Eurostat. Dupa noi, urmeaza tari in care bicicletele sunt un mijloc de transport folosit la scara larga – Italia, Germania si Polonia. In 2021, in Romania au fost produse 2,5 milioane de biciclete in multe unitati de productie concentrate in partea de vest a tarii, la Timisoara, Deva, Resita.


De cativa ani, Ziua mondiala a bicicletei este marcata, anual, la data de 3 iunie, potrivit site-ului oficial al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU).

Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a adoptat, la 12 aprilie 2018, o rezolutie in cadrul celei de-a 72-a sesiuni ordinare, desfasurate la New York, prin care se sarbatoreste la 3 iunie, in toata lumea, Ziua mondiala a bicicletei, precizeaza https://ecf.com, site-ul Federatiei Europene a Ciclistilor (ECF).

Rezolutia a fost adoptata prin consens de 193 de state membre ale ONU, recunoscandu-se astfel unicitatea, longevitatea si versatilitatea bicicletei, utilizata de doua secole ca un mijloc de transport durabil, simplu, accesibil, fiabil, curat si in conformitate cu mediul inconjurator.

Prin Rezolutie, statele membre ONU si partile interesate sunt invitate sa celebreze si sa promoveze pentru o mai buna constientizare publica Ziua mondiala a bicicletei.

Declaratia incurajeaza statele membre sa acorde o atentie deosebita bicicletei in strategiile de dezvoltare si sa includa bicicleta in politicile si programele internationale, regionale, nationale si subnationale.

De asemenea, este incurajata utilizarea bicicletei pentru dezvoltarea durabila, consolidarea educatiei, inclusiv a educatiei fizice, pentru copii si tineri, promovarea sanatatii, prevenirea bolilor, promovarea tolerantei, intelegerii si respectului reciproc, precum si pentru facilitarea incluziunii sociale si o cultura a pacii.

De asemenea, conform Forumului Economic Mondial (WEF), citat de site-ul https://ro.morefit.eu, peste doua miliarde de biciclete sunt folosite in intreaga lume, iar acest numar ar putea creste la cinci miliarde pana in anul 2050.

Totodata, 42% dintre gospodariile din intreaga lume detin cel putin o bicicleta, adica peste 580 de milioane de biciclete in intreaga lume, potrivit unui studiu din decembrie 2015 din Journal of Transport & Health. (I.P.)

Leave a Reply