Judecatorii ameninta cu proteste, daca li se vor taia pensiile speciale! „Este inadmisibil si profund iresponsabil”, acuza Dana Girbovan, presedinta Curtii de Apel Cluj

Adunarea generala a judecatorilor Curtii de Apel Cluj someaza Parlamentul sa nu taie pensiile speciale. Judecatorii au redactat o rezolutie ce a fost comunicata  Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, Presedintelui Senatului si Camerei Deputatilor, prin care solicita sa se renunte la planurile de taiere a pensiilor de serviciu pentru magistrati, iar varsta de pensionare sa ramana neschimbata pentru cei aflati acum in activitate.


Adunarea generala ”solicita ca modificarile legislative preconizate sa nu afecteze drepturile magistratilor aflati in functie si orice eventuala modificare a varstei de pensionare sa produca efecte exclusiv in privinta judecatorilor recrutati sub imperiul noilor reglementari ce trebuie, in mod imperativ, corelate cu ritmul imbunatatirii conditiilor de munca. Totodata, cuantumul pensiei de serviciu trebuie pastrat la nivelul garantat constitutional, in sensul standardelor internationale amintite.

Solicita asigurarea resurselor materiale si umane necesare unei normale organizari a activitatii instantelor de judecata, in scopul respectarii drepturilor cetatenilor la un proces echitabil.

Daca cererile magistratilor nu vor fi respectate, acestia ameninta cu proteste. ”In situatia in care propunerile de modificari legislative ce afecteaza statutul judecatorilor vor fi mentinute in continuare, se va convoca o noua adunare generala pentru ca, in functie de rezultatul discutiilor pe marginea acestui proiect, sa decida cu privire la luarea unor masuri concrete de protest”, mai arata sursa citata.

”Este inadmisibil si profund iresponsabil ca o astfel de reforma abrupta si irationala sa fie impusa in conditiile actuale de criza de personal, criza generata de instabilitatea acuta a statutului judecatorilor. De aceea, in mod absolut legitim, am cerut ferm stoparea asa zisei reforme, precum si ca orice eventuala modificare a conditiilor de pensionare sa produca efecte exclusiv in privinta judecatorilor recrutati sub imperiul noilor reglementari ce trebuie, in mod imperativ, corelate cu ritmul imbunatatirii conditiilor de munca”, a declarat judecatorul Dana Girbovan, presedintele Curtii de Apel Cluj. (V.E.)

Leave a Reply