Statuia lui Adi Barar, fostul lider al trupei Cargo, expusa doar in atelierul firmei care a realizat-o. „Ministerul Culturii refuza sa avizeze monumentul!”

Corneliu Vaida, initiatorul proiectului de realizare a monumentului regretatului artist timisorean, Adi Barar, a organizat o conferinta de presa, impreuna cu Ilie Stepan, luni, in parcul Alpinet din Timisoara. Acolo trebuia deja sa fie amplasata statuia artistului, dar se asteapta avizele, care nu mai vin.


De ce? Corneliu Vaida a explicat ca monumentul este realizat de un an, dar mai trebuie sa fie amplasat, numai ca nu sunt obtinute avizele, pe motiv ca dosarul este gresit.

Vaida sustine ca acest lucru s-a intamplat din cauza relei vointe a unui functionar din Primaria Timisoara. Statuia este platita, mai trebuia achitata doar turnarea. Suma de 120.000 de lei a fost aprobata pentru un HCL. Exista toate documentele de la urbanism.

”Din cauza ca dosarul a fost gresit, Comisia de Monumente l-a respins de trei ori, pe motiv ca nu corespundea estetic. Eu m-am mirat, fiindca sculptorul este un mare artist, talie internationala. Dupa ce am vazut dosarul, m-am lamurit de ce nu este aprobat. Printre alte lipsuri existente in dosar, domnisoara Sanda Grebla a pus niste xerocopii dupa niste mulaje de lut ale statuii lui Adi Barar pe care nici nu stiu de unde le-a gasit si aratau groaznic. De aceea nu s-a aprobat, dar istoria este mai veche”, a explicat Corneliu Vaida, luni, 12 iunie, in parcul Alpinet.

Initiativa de a construi acest monument a inceput in urma cu doi ani si a primit si sprijinul viceprimarului Cosmin Tabara. Atunci a fost inaintat acest proiect si a primit toate avizele de la primarie. Suma de 120.000 de lei este aprobata, dar totul a ramas la stadiul de HCL si de declaratii. Totul este blocat.

”Asa ca ramanem in continuare in coada de peste. Cu riscul ca statuia sa fie topita de firma care a construit o fiindca nu este platita. Si a patra oara probabil dosarul nu va fi aprobat, fiindca in acest moment pluteste intre Timisoara si Bucuresti”, a atentionat Vaida.

Marele artist Ilie Stepan a declarat ca se asociaza si sustine tot demersul pe care Corneliu Vaida si ceilalti il fac pentru a fi aprobata amplasarea statuii lui Adi Barar in parcul Alpinet.

”Barar este un reprezentant al muzicii rock din Timisoara si din Romania de mare valoare ce trebuie respectat. El a plecat dintre noi mult prea devreme. Cu adevarat are nevoie de o asemenea statuie pentru ca sa ramana in memoria culturala a orasului. Marele artist Adi Barar merita cu prisosinta acest monument in Timisoara, din partea unui oras capitala culturala europeana.

Este o rusine si este inacceptabil ce se intampla. Ce se poate intelege la vederea unui mulaj in fotografie. Un lucru e sigur: in anul in care Timisoara este capitalul culturala si se implinesc 33 de ani de la Revolutia din Decembrie din 1989, Adi Barar, marele artist adevarat, merita acest aceasta statuie sa fie amplasata in parcul Alpinet”, a fost mesajul lui Ilie Stepan.

Sanda Grebla a declarat ca, intr-adevar, la prima solicitare prin 2021, au fost trimise fotografii cu mulajul, dar dupa aceea au fost trimise pozele reale cu statuia artistului Adi Barar si ar trebui ca sa fie eliberate avizele.

Oana Romocea, consilier local, a spus ca nu exista aviz de la Ministerul Culturii. S-a depus de trei ori dosarul si de trei ori a fost respins si acum se lucreaza la al patrulea dosar.

”A cui e vina si ce s-a intamplat nu stiu exact. Cert este ca aceste dosare au fost respinse de Ministerul Culturii. E o situatie foarte neplacuta, ca dupa doi ani nu exista avizul, fiindca astfel este blocat intreg demersul. Ministerul Culturii obligatoriu trebuie sa avizeze statuia in sine”, a declarat Oana Romocea, citata de Ziua de Vest. (E.T.)

Sursa foto: Facebook / Corneliu N. Vaida

Leave a Reply