Sanctiune inedita aplicata de un politist unui sofer testat pozitiv la alcool! Suspendarea permisului de conducere pe o durata de 24 de ore

O sanctiune contraventionala inedita aplicata de un politist de la IPJ Alba unui sofer oprit in trafic, care a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest, a fost anulata de Judecatoria Blaj, in conditiile in care respectiva „pedeapsa” nu este prevazuta de Codul Rutier.


Mai exact, politistul rutierist a decis, potrivit procesului verbal intocmit la fata locului, ”suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 24 de ore”, in conditiile in care etilotestul a indicat o alcoolemie de 0,03 mg/l alcool pur in aerul expirat, iar soferul a declarat ca nu a consumat alcool si a cerut sa fie dus la spital pentru prelevarea de probe biologice. Dupa analizele de sange, s-a dovedit ca barbatul nu consumase alcool, fiind vorba despre o eroare a aparatului alcooltest.

”Cu privire insa la sanctiunea complementara a suspendarii dreptului de a conduce pe o durata de 24 de ore, instanta constata ca acesta este nelegala, intrucat, conform art. art. 102 alin.(3) lit. a) din OUG nr. 195/2002, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptei de conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune”, au precizat magistratii Judecatoriei Blaj in motivarea instantei.

Prin urmare, judecatorii au admis plangerea contraventionala a soferului si au anulat procesul-verbal de contraventie.

”Prin urmare, dat fiind ca situatia de fapt retinuta in sarcina petentului nu corespunde realitatii, instanta va admite plangerea contraventionala si va anula procesul-verbal de contraventie, luand act ca petentul si-a rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecata pe cale separata”, se arata in motivarea instantei, care a fost publicata pe portalul rejust.ro in urma cu cateva zile. (V.E.)

Leave a Reply