Synchromesh – Extended: Timisoara devine noua capitala a teatrului radiofonic, gratie unui proiect derulat de Asociatia Hoinart (P)

Synchromesch Extended este propunerea Asociatiei Hoinart pentru artistii si iubitorii de teatru radiofonic timisoreni. Proiectul ofera formare in domeniul teatrului pentru artisti, educatori, specialisti in dezvoltare comunitara si producatori de teatru la inceput de cariera, in cadrul unei scoli de vara internationale care se va desfasura in luna august.


Scoala de vara ofera o introducere in teatrul radiofonic ca forma de arta, unde participantii locali au ocazia sa lucreze alaturi de delegati si tutori experti din Irlanda, Marea Britanie, Ungaria, Albania, Italia, Ucraina si Georgia. Cei interesati vor lua totodata parte la ateliere sustinute de experti internationali, fiind invitati sa aleaga din o serie de module generale si unele care se adreseaza specific nevoilor lor.

Atelierele se vor axa pe oportunitatile de incluziune oferite de teatrul radiofonic persoanelor cu dizabilitati, refugiatilor si altor categorii de persoane. In plus, scoala de vara va oferi participantilor ocazia de a crea parteneriate internationale.

Ulterior, participantii primesc o formare suplimentara si vor realiza o lucrare, fie independent, fie alaturi de un grup comunitar, totul culminand cu un eveniment de prezentare la Timisoara, in luna noiembrie, in cadrul caruia vor fi invitati alti experti pentru a discuta despre teatrul radiofonic ca optiune de cariera pentru femei si persoanele cu dizabilitati. Rezidenta artistica este remunerata.

Pentru noi, echipa Hoinart, teatrul radiofonic este deopotriva mijloc de expresie ce poate fi folosit in cadrul comunitatii si arta a viitorului.

Prin aceasta arta, dorim sa cladim o comunitate in Timisoara.

Prin intermediul comunitatii, dorim sa dezvoltam Timisoara ca oras al teatrului radiofonic.

Asociatia HOINART

Scopul principal al HOINART este de a promova, sustine si populariza artele si artistii locali in randul tinerilor. Misiunea hoinartistilor este de a face arta accesibila tinerilor, prin productii sau ateliere si educatie teatrala, adresandu-se in special categoriilor defavorizate sau lipsite de acces la cultura.

Asociatia HOINART a fost fondata de membrii echipei artistice independente Teatrul Portabil Timisoara, cu experienta in proiecte culturale, educationale si de voluntariat cum ar fi Youth Start Sagului; Zile rosii, nopti albe; Theater Ability si Voci portabile pentru comunitate.

Partenerii asociatiei Hoinart in acest proiect sunt International Arts Partnership – o companie de productie artistica din Marea Britanie; Profi Ucraina – o organizatie de marketing si dezvoltare a artelor cu sediul in Ucraina.

Proiectul face parte din Programul cultural national Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023 si este finantat prin programul LoB2023+, derulat de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. (I.P.)

Leave a Reply