Eveniment gastronomic la Beraria 700 Timisoara! Sarme, sarmale si eurosarmale: drumul spre Banatul autentic trece prin stomac

Beraria 700 se pregateste sa gazduiasca, luni, 17 iulie, un eveniment culinar deosebit: Culinaria Banatica. Cu tema „Incursiune in povestea sarmalelor, de la legenda la realitatea contemporana”, acest eveniment aduce in prim-plan una dintre cele mai indragite delicatese ale bucatariei traditionale: sarmalele.


Incepand cu ora 19, Culinaria Banatica va oferi participantilor ocazia de a explora istoria sarmalelor si modul in care acestea s-au transformat intr-un preparat emblematic al bucatariei traditionale. Participantii vor putea explora originile si evolutia sarmalelor, descoperind secrete si tehnici traditionale transmise de-a lungul generatiilor.

Programul serii va include prezentari si discutii  despre cele mentionate anterior, precum si despre tehnicile si ingredientele traditionale folosite in pregatirea lor.

Evenimentul se va bucura de prezenta unor speakeri deosebiti: Camelia Burghelea, renumita pentru studiile sale etnologice de magie terapeutica si comportament cultural in satul traditional ce i-au deschis orizonturile spre antropologia culturala, autoarea cartilor „Badacin, satul memoriei culturale. Demersuri antropologice de Centenar”, „Tarani de ieri si de azi. Dinamica peisajului cultural pe Valea Almasului”, impreuna cu Cosmin Dragomir, jurnalist gastronomic fondator al Gastroart.ro, coautorul volumului „Dulce Romanie – o istorie a deserturilor de la noi” si castigator al Premiului Gault & Millau, oferit de  Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism, Asociatia Nationala a Jurnalistilor de Turism. Moderatorul discutiilor va fi Caius Mersa, coordonatorul proiectului Culinaria Banatica.

Dupa incheierea discutiilor, momentul mult asteptat va fi cel al degustarii sarmalelor pregatite cu atentie de catre gazde, servite la un loc cu berea locala, apa, cafea si vin.

Evenimentele organizate in cadrul proiectului Culinaria Banatica sunt o oportunitate unica de a explora si a savura gastronomia autentica a regiunii Banatului.  Evenimentul face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat de Centrul De Proiecte prin fonduri de la Ministerul Culturii. (I.P.)

Leave a Reply