Premiera! Vedeta Teatrului Maghiar din Timisoara, actrita Fall Ilona, in distopia teatrala despre singuratate „Monoloagele solitudinii”

La 83 de ani, actrita Fall Ilona, o puternica, admirabila prezenta pe scena timisoreana, de peste 50 de ani vedeta incontestabila a teatrului maghiar, debuteaza in teatrul independent, in premiera ”Monoloagele solitudinii”, cel mai nou spectacol al Companiei de teatru Arte-Factum. Creatie a regizorului Levente Kocsárdi, spectacolul este o distopie teatrala despre singuratate, o ”colectie de singuratati” care, ca o lentila concava, expune,  prin cateva fascicule de viata,  fragmente de istorii personale, un fenomen global acut.


Premiera spectacolului va avea loc sambata, 22 iulie 2023, de la ora 20, in Studioul Franciscan (Timisoara, str. E. Ungureanu nr. 1). Evenimentul se desfasoara in cadrul stagiunii independente Nocturnalii inside 2023, proiect finantat prin Programul cultural national Timisoara – Capitala Europeana a Culturii 2023.

Creat in Laboratorul de cercetare si introspectie teatrala Arte-Factum, ca rezultat al unui minutios proces de documentare bazat pe studii stiintifice relevante si actuale asupra fenomenului singuratatii,  spectacolul ”Monoloagele solitudinii” s-a inspirat deopotriva din realitatea imediata, din cazuri reale, date statistice, din povestile orasului si din universul operelor scriitorilor Ken Kesey, Franz Kafka, Michel Houellebecq si al cineastului Rainer Werner Fassbinder.

 

„Astazi singuratatea nu mai este doar o stare de spirit subiectiva, personala, ci o grava maladie colectiva, care ne afecteaza enorm ca indivizi si ca societate, pentru ca duce la moartea a milioane de oameni anual.

Tari constiente de flagelul solitudinii, precum  Japonia si Marea Britanie, au infiintat primele Ministere ale Singuratatii. Este crucial sa admitem  ca actuala criza a singuratatii nu a aparut din senin, ci a fost considerabil adancita de o forma narcisista si egoista de capitalism, care a normalizat indiferenta si a facut o virtute din interesul de sine.

Odata cu sindromul solitudinii apare sentimentul ca ai pierdut ceva esential: apartenenta la comunitate. Singuratatea, sustin expertii, inhiba capacitatea creierului de a simti empatie. Cum sa-i aducem pe oameni impreuna intr-o lume a disiparii?

In zgomotul infernal al ofertelor comerciale, cum sa auzi tacerea sufocanta a solitudinii? Cum repornim reflexul sa ne pese de Celalalt? Monoloagele din care am compus acest puzzle al solitudinii reflecta deopotriva intimitatea noastra, orasul  nostru, si tabloul global al fenomenului.

Monoloagele solitudinii compun, in fond, o distopie a unui Robinson Crusoe pe o insula urbana, asa cum sunt milioane de alti solitari pe insulele lor la Timisoara, in scara blocului tau,  la New York, la Tokyo sau in orice alt loc de pe harta singuratatilor.

Iar pentru ca singuratatea nu mai este un fenoment izolat, rar, ca altadata, am ales sa vorbesc despre ea si despre cauzele pentru care s-a raspandit ca o maladie a noului secol nu doar in tonuri grave, ci si cu umor, ironie si sarcasm”, Levente Kocsárdi, regizor.

Actrita Fall Ilona s-a nascut in 22 ianuarie 1940 la Targu Mures si a jucat in cea mai mare parte a carierei sale pe scena Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timisoara, din a carui trupa face parte din 1978. In toti acesti ani a interpretat peste 90 de roluri, distingandu-se printr-o fermecatoare prezenta scenica si un deosebit talent muzical. A fost mentorul mai multor generatii de tineri actori si se numara printre cei mai buni cunoscatori ai cantecului popular si  romantelor maghiare, fiind si o interpreta stralucita de cabaret si opereta.

A debutat in limba romana pe scena Teatrului din Brasov, unde l-a avut director si regizor pe Sica Alexandrescu, in spectacolele Vlaicu Voda si Ziaristii. Inainte de a-si incepe longeviva cariera timisoreana, a fost actrita la teatrul din Sfantu Gheorghe. La cei 83 de ani ai ei, Fall ”Babuci” Ilona este decana de varsta a actorilor  in activitate la Timisoara si probabil cea mai longeviva actrita intr-un rol principal: Regina, in spectacolul „Ultima mutare”, regia de Kocsárdi Levente, montare care a avut premiera in 2016, la Teatrul Maghiar de Stat din Timisoara.

Fall Ilona face parte si din echipa care a fondat redactia de limba maghiara la Radio Timisoara, in 1990, si este pana astazi cea mai populara voce a radioului maghiar timisorean

Alaturi de Fall Ilona, distributia premierei este alcatuita din actori si muzicieni din Romania, Serbia si Republica Moldova: Darie Doklean, Andrei Elek, Maria Leca, Aida Olaru, Teo Caus, Ana Andone, Serena Voaides. Echipa de creatie a regizorului Levente Kocsárdi pentru acest proiect teatral cu arhitectura modulara ii cuprinde pe Mona Donici (dramaturgie), Anca Stoica (coregrafie), M.C.Donici (decoruri), Amy Bujanca (costume, asistent scenografie), Sebastian Hamburger (video mapping), Zoltán Gidó (light design), Sebastian Bayer (sound design), Lilian Lupanciuc (grafica).

”Monoloagele solitudinii” este un spectacol produs de Compania de teatru independent  Arte-Factum (rezervari: 0752111807).  Premiera se desfasoara in cadrul stagiunii independente Nocturnalii inside 2023.

Proiectul face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul Inside Timisoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii. Parteneri sunt Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timisoara. (I.P.)

Leave a Reply