Mirela Toc a contestat in instanta decizia prin care a fost data afara din primarie. “Am devenit un ghimpe in coasta actualei administratii a Municipiului Timisoara”

Mirela Toc, avertizor de interes public, a atacat in instanta Dispozitia nr. 1668 din 11.07.2023, emisa de primarul Dominic Fritz, prin care a fost data afara din Primaria Timisoara, si cere judecatorilor emiterea unei ordonante presedintiale pentru repunerea in functie.


”Sanctionarea mea disciplinara cu destituirea din functia publica dispusa prin aceasta Dispozitie nu reprezinta decat represalii pentru raportarile si divulgarile facute de mine in calitate de avertizor in interes public”, spune Mirela Toc in cererea trimisa catre Tribunalul Timis.

Mirela Toc, cel mai incomod functionar public din Primaria Timisoara a fost demisa dupa ce Comisia de Disciplina a Primariei Municipiului Timisoara pe parcursul procesului de sanctionare, a emis impotriva ei masuri disciplinare din ce in ce mai severe.

”In fapt, prin Dispozitia nr. 1668 din 11.07.2023 am fost sanctionata disciplinar cu destituirea din functia publica pentru a fi adus atingere imaginii Primariei Municipiului Timisoara si Directiei Generale a Politiei Locale Timisoara.

Cu titlu exemplificativ, am facut urmatoarele raportari interne, externe si divulgari publice, confirmate de organele abilitate.

Am sesizat ANAF, Serviciul de Audit Public Intern cu privire la neorganizarea de catre primarie a activitatii de audit public intern potrivit prevederilor legale, iar institutia a confirmat aspectele sesizate.

Am sesizat ANFP cu privire la un concurs trucat de recrutare pentru ocuparea functiei publice de consilier la Serviciul spatii verzi si locuri de joaca, in urma careia ANFP a solicitat in instanta anularea concursului, iar instanta a constatat nulitatea de drept a acestui concurs.

Prin aceste exemple doresc sa subliniez faptul ca tot timpul am sesizat incalcari reale ale legii in calitate de avertizor in interes public, si poate tocmai faptul ca sesizarile mele produceau repercusiuni si nu ramaneau nebagate in seama, i-au trezit primarului si celor apropiati lui o dorinta de razbunare.

In ce priveste in mod special prezenta cauza, am sesizat faptul ca amenzile aplicate asociatiilor de proprietari in baza HCL 371/2007 sunt nelegale deoarece cuantumul lor este unul exagerat fata de cele prevazute de Legea 101/2006, indemnand asociatiile sa atace in instanta sanctiunile abuzive”.

Lupta Mirelei Toc cu neregulile din Primaria Timisoara este veche. Totul a inceput pe vremea fostului primar Nicolae Robu, cand sesizarile ei au fost urmate de repercusiuni din partea conducerii institutiei. Repercusiunile s-au inmultit dupa ce Dominic Fritz a fost ales primar.

”Prin Dispozitia nr. 31 din 04.01.2023, Primarul Municipiului Timisoara m-a desemnat sa fac parte din ,,echipele mixte de monitorizare a modului de colectare separata a deseurilor si de sanctionare a comportamentului necorespunzator privind colectarea selectiva.

Cu alte cuvinte, m-a desemnat sa fac parte din echipele care amendau asociatiile de proprietari, adica sa particip fix la activitatea pe care o raportasem ca fiind nelegala. Acest fapt in sine arata, dincolo de orice dubiu, dorinta de razbunare si calitatea de represalii a actelor primarului. In mod evident, am protestat fata de acest abuz purtand un tricou pe care scria ”Stop abuzurilor din administratia publica locala Timisoara” – pe partea din fata, iar pe spate: ”DNA, DIICOT, Parchet?”, informand in continuare cetatenii Timisoarei ca sunt sanctionati abuziv si nelegal, indemnandu-i sa atace in instanta amenzile primite.

Lecturand Dispozitia nr. 1668 din 11.07.2023 si Raportul comisiei de disciplina se poate observa cu usurinta ca acestea au fast considerate ,,abaterile disciplinare grave” care au impus cea mai aspra sanctiune disciplinara – destituirea din functia publica.

De mentionat ca aceasta sanctiune disciplinara a venit in cascada dupa alte 2 sanctiuni disciplinare receptionate pentru fix aceleasi fapte. Astfel, la data de 08.06.2023 am fast sanctionata cu mustrare scrisa prin Dispozitia nr. 1403, iar la data de 20.06.2023 am fast sanctionata cu diminuarea drepturilor salariale cu 15% pe o perioada de 6 luni prin Dispozitia nr. 1494.

Asadar, in decurs de 30 de zile, pentru aceleasi ,,abateri disciplinare” am fost sanctionata de 3 ori in cascada, ultima sanctiune fiind si cea mai aspra, cea a carei suspendare o solicit prin prezenta actiune. Este, de asemenea, important de observat opinia separata intocmita de un membru al comisiei de disciplina, care sustine ca au scazut veniturile la bugetul local ca urmare a faptului ca informam cetatenii ca sunt amendati abuziv. Cu alte cuvinte, aveam dreptate, amenzile erau nelegale.

Din toata aceasta desfasurare a faptelor rog respectuos instanta sa constate ca sanctiunile disciplinare care mi-au fost aplicate nu sunt altceva decat represalii pentru activitatea mea de avertizor in interes public, respectiv pentru ca tot ce am sesizat in aceasta calitate s-a confirmat. Iar prin faptul ca am sesizat aspecte temeinice si adevarate, am devenit un ghimpe in coasta actualei administratii a Municipiului Timisoara si a primarului Dominic Fritz, care a cautat sa se razbune, sa ma hartuiasca si, in cele din urma, sa ma destituie”, scrie Mirela Toc in cererea catre Tribunalul Timis. (I.P.)

Leave a Reply