PROTEST: Sindicalistii de la Finante ameninta ca, din 22 august, blocheaza ANAF-urile, Directiile Antifrauda si Vamile, daca nu se renunta la reforma fiscala

Sindicalistii din Ministerul Finantelor protesteaza dur impotriva intentiei Guvernului Ciolacu de a reduce drastic cheltuielile bugetare si, in cazul in care nu se renunta la emiterea acestei ordonante, ameninta ca vor bloca activitatea institutiilor din domeniul fiscal.


Iata comunicatul emis azi de Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex:

“Azi, 10 august 2023, la Ministerul Finantelor a avut loc sedinta Consiliului National al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante convocat de urgenta in urma aparitiei proiectului Ordonantei de urgenta privind reducerea cheltuielilor bugetare, care contine prevederi referitoare la:

 • Plafonarea sporului de conditii vatamatoare la 1000 de lei

 • Indemnizatia de hrana nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei

 • Voucherele de vacanta nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei

 • Anularea posturilor vacante

 • Desfiintarea biroului si functiei de sef birou

 • Normative personal: 10 functii de executie pt serviciu, 20 functii de executie pt directie, 40 functii de executie pt directie generala

Ultima forma prevede posibilitatea conducatorului institutiei sa decida daca ofera o functie de executie sefului de birou/serviciu a carui functie se desfiinteaza. Daca ofera o functie si nu exista una vacanta, toti cei care ocupa o functie de executie in structura vor intra la concurs, structura urmand sa se diminueze cu minim un post.

Liderii sindicatelor judetene membre, prezenti la sedinta Consiliului National, au hotarat sa respingem in totalitate acest proiect, care daca ar fi aprobat in forma actuala, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) si la pierderea locurilor de munca.

Aceasta solicitare se adauga celorlalte 2 revendicari specifice, respectiv:

 • Egalizarea salariilor la nivelul maxim in plata pe fiecare functie, grad profesional si gradatie in cadul sistemului fiscal

 • Introducerea in noua lege a salarizarii a familiei ocupationale ”finante” si a unei grile de salarizare corespunzatoare complexitatii activitatii desfasurate

Pentru sustinerea acestor revendicari s-a hotarat declansarea actiunilor de protest la nivel national, astfel:

 • In data de 22 august 2023, intre orele 8,30-10,30, protest cu incetarea lucrului, in fata tuturor sediilor institutiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Directii/birouri vamale, directii antifrauda.

 • Concomitent cu protestele din teritoriu, in data de 22 august 2023, intre orele 8,30-10,30, va fi organizat un protest in fata sediului Ministerului Finantelor, la care fiecare sindicat judetean va trimite un numar de minim 10 reprezentanti

 • Protestele vor continua din data de 24 august 2023, in functie de evolutia eventualelor discutii cu reprezentantii Guvernului si de dorinta membrilor si nemembrilor de sindicat in ceea ce priveste solutionarea revendicarilor noastre legitime.

La intalnirea de azi au participat si colegi din cadrul Ministerului Finantelor, nemultumiti de preconizatele masuri, care si-au exprimat sprijinul, chiar daca nu sunt membri de sindicat.

Este un moment crucial pentru noi, asemanator celui din 2010, care a fost o reusita datorita solidarizarii tuturor angajatilor din sistemul fiscal.

Nu mai este vorba despre sindicat, este vorba de venitul si locul de munca al fiecaruia dintre noi precum si de pozitia pe care o meritam in viitoarea lege a salarizarii.” (R.G.)

Foto: arhiva

Leave a Reply