O noua manifestatie de protest la Tel Aviv: “Israelul este divizat si avem impresia ca ne aflam in pragul unui razboi civil”

Mii de israelieni au participat, ieri, la Tel Aviv, la o noua manifestatie impotriva proiectului controversat al guvernului Netanyahu de a reforma sistemul judiciar al tarii, considerat de criticii sai o amenintare pentru democratie, relateaza AFP.


Anuntarea, in ianuarie, a proiectului, propus de coalitia prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu care include partide de extrema dreapta si evrei ultrareligiosi, a declansat una dintre cele mai mari miscari de protest din istoria tarii, care mobilizeaza saptamanal zeci de mii de manifestanti.

Potrivit Guvernului, reforma vizeaza intre altele sa reechilibreze puterile in stat, prin diminuarea prerogativelor Curtii Supreme, pe care Executivul o considera politizata, in favoarea Parlamentului. Criticii sai estimeaza insa ca reforma risca sa deschida calea unei derive antiliberale sau autoritare.

“Democratie, democratie!”, au scandat manifestantii la Tel Aviv. “Nu vom renunta atat timp cat situatia nu va fi ameliorata. Coborati, tara se prabuseste”, au mai strigat ei.

“In pofida a luni de manifestatii, lucrurile nu se petrec asa cum le dorim, pentru ca o parte importanta a reformei sistemului judiciar a fost adoptata in urma cu cateva saptamani”, a declarat pentru AFP Ben Peleg, un manifestant.

“Dar, daca vom continua sa facem presiune pe strazi, e posibil sa putem inca opri aceste schimbari”, si-a exprimat speranta acest medic in varsta de 47 de ani. O prima lege din pachetul legislativ, care restrange atributiile Curtii Supreme de invalida o decizie a guvernului, a fost adoptata la finele lunii iulie de Parlament.

Procesul legislativ este in prezent intrerupt din cauza vacantei de vara a Parlamentului, premierul Benjamin Netanyahu exprimand deschiderea la negocieri asupra celorlalte reforme din pachetul de legi.

Manifestatiile au fost sustinute de opozanti politici, grupuri de laici si religiosi, de muncitori si de salariati din sectorul tehnologic, de militanti pacifisti si de rezervisti. Aceste luni de proteste, dintre care unele de sustinere a guvernului, au provocat temeri privind o agravare a fracturilor in cadrul societatii israeliene.

“Israelul este divizat si avem impresia ca ne aflam in pragul unui razboi civil. In timp ce noi iesim in strada pentru a protesta, ne este teama de cei care sustin guvernul. Acest guvern trebuie sa fie inlaturat”, a mai spus Ben Peleg. (I.P.)

Leave a Reply