Fost inspector scolar general din Arad, condamnat la 1 an si patru luni de inchisoare pentru concedierea abuziva a unui profesor care a criticat PSD-ul

Fostul inspector scolar general din Arad, Anca Sipos (Stoenescu), a fost condamnata la 1 an si patru luni de inchisoare cu suspendare, in prima instanta, in dosarul in care este acuzata ca, in 2019, l-ar fi concediat abuziv, „din considerente politice”, pe inspectorul scolar Paul Barta, care o criticase public, dar criticase si alti lideri PSD, partid din care Sipos facea parte, anunta Agerpres.


Anca Sipos a fost trimisa in judecata in 2022, intr-un dosar disjuns dintr-o ancheta a DNA care viza lideri PSD Arad.

Prin sentinta pronuntata de Judecatoria Arad, care poate fi atacata cu apel in termen de zece zile, fosta sefa a Inspectoratului Scolar Judetean este condamnata la 1 an si patru luni de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu. Termenul de supraveghere stabilit este de doi ani.

Complementar, instanta a decis sa ii interzica temporar unele drepturi, cum ar fi dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat.

De asemenea, instanta ii impune fostei inspectoare sa frecventeze un program de reintegrare sociala derulat de Serviciul de Probatiune Arad si sa presteze munca in folosul comunitatii in cadrul Consiliului Local al municipiului Arad sau in cadrul Consiliului Local al comunei Vladimirescu, pe o perioada de 60 de zile.

DNA anunta, in decembrie 2019, printr-un comunicat de presa, ca Anca Sipos, „in calitatea sa de inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Arad, ar fi dispus, din considerente politice si cu incalcarea Legii educatiei nationale, eliberarea din functie a unui inspector scolar pentru criticile aduse partidului”.

Fosta sefa a ISJ Arad il concediase pe inspectorul Paul Barta, care criticase public PSD si unele actiuni ale institutiei conduse de Anca Sipos. (V.E.)

Leave a Reply