Romania scapa de MCV, dupa 16 ani de monitorizare din partea Comisiei Europene! „Nu e momentul sa incetinim lupta anticoruptie”, spune presedintele Iohannis

Mecanismul de cooperare si de verificare a fost introdus in 2007, la aderarea Bulgariei si a Romaniei la Uniunea Europeana, ca masura tranzitorie menita sa faciliteze realizarea de progrese in domeniul reformei sistemului de justitie si in cel al masurilor anticoruptie, precum si in ceea ce priveste criminalitatea organizata, in cazul Bulgariei. Comisia abroga acum cele doua decizii prin care a fost instituit acest mecanism, arata institutia europeana, intr-un comunicat.


„Permiteti-mi sa felicit Bulgaria si Romania pentru progresele importante realizate de la aderarea lor la UE! Statul de drept este una dintre valorile fundamentale pe care le impartasim cu totii, la nivelul Uniunii, si ambele state membre au avansat considerabil in acest domeniu, realizand reforme importante in toti acesti ani. Astazi, a sosit momentul sa recunoastem aceste eforturi, punand capat mecanismului de cooperare si de verificare. Activitatile din aceste domenii pot continua acum in cadrul ciclului anual privind statul de drept, cum este cazul tuturor statelor membre”, a declarat presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De la inceputul MCV, in 2007, Comisia a raportat periodic cu privire la progresele inregistrate de Bulgaria si Romania in ceea ce priveste reformele vizate de acest mecanism. In octombrie 2019, Comisia a publicat ultimul sau raport din cadrul MCV referitor la Bulgaria, iar in noiembrie 2022, ultimul raport referitor la Romania.

In cazul ambelor state membre, Comisia a concluzionat ca acestea si-au indeplinit in mod satisfacator obligatiile stabilite in cadrul MCV la momentul aderarii la Uniune si trebuiau sa actioneze in continuare pentru punerea in aplicare a angajamentelor specifice formulate in concluziile rapoartelor. Activitatea de punere in aplicare a angajamentelor respective a fost finalizata in iunie 2023.

La 5 iulie 2023, Comisia a informat Consiliul si Parlamentul European ca intentioneaza sa inchida in mod oficial MCV pentru Bulgaria si Romania, toate angajamentele specifice formulate in concluziile rapoartelor MCV fiind acum puse in practica. Potrivit deciziilor de instituire a mecanismului, MCV se incheie atunci cand toate obiectivele de referinta sunt indeplinite in mod satisfacator. Deciziile anuntate astazi reflecta concluzia Comisiei potrivit careia aceasta constatare este valabila in prezent pentru ambele state membre.

Comisia asteapta cu interes continuarea cooperarii cu Bulgaria si Romania in cadrul ciclului anual privind statul de drept, la fel ca in cazul tuturor statelor membre, arata sursa citata.

„Este o mare reusita a Romaniei, a durat mult, in final am reusit. Putem concluziona ca Romania s-a schimbat, ca e un stat de drept, cu justitie functionala, si totusi nu e momentul sa incetinim lupta anticoruptie, e momentul sa acceleram lupta antidroguri si cu evaziunea fiscala”, a declarat presedintele Klaus Iohannis, care a salutat decizia Comisiei Europene.

Iar ministrul Justitiei, Alina Gorghiu, a declarat ca, dupa 17 ani de cursa continua, MCV este oficial de domeniul trecutului, mentionand ca acest mecanism a avut un rol-cheie in reformarea justitiei romanesti.

Presedintele Senatului, Nicolae Ciuca, a afirmat ca ridicarea oficiala a Mecanismului de Cooperare si Verificare pentru Romania este un moment istoric pentru democratia noastra si pentru intregul sistem judiciar din Romania. (Mara Ion)

Leave a Reply