Politistii locali din Timisoara, amenzi „in rafala” pe santiere, statii Peco, asociatii de locatari, rampe clandestine de deseuri

Politistii locali din cadrul Serviciului Protectia Mediului au efectuat, in saptamana 11.09.2023 – 15.09.2023, verificari in cazul a 81 de sesizari scrise si telefonice, referitoare la terenuri neingrijite infestate cu ambrozie, disconfort produs de diferite activitati comerciale, santiere si lucrari de renovare/amenajari interioare, rampe clandestine cu deseuri si abandon de deseuri, neintretinerea corespunzatoare a curtilor, parcarilor, spatiilor detinute sau utilizate, nerespectarea colectarii selective a deseurilor la Asociatiile de proprietari, existenta contractelor de salubrizare pentru deseurile generate de catre persoane fizice si juridice.


Au fost aplicate, in total, un numar de 39 cu amenzi in valoare de 57.300 lei.

Pe linia respectarii colectarii selective a deseurilor la asociatiile de proprietari, respectiv intretinerea curateniei in jurul imobilelor, la locul de amplasare a pubelelor, au fost verificate 59  de asociatii de proprietari si locatari si au fost aplicate 3 sanctiuni contraventionale in valoare de 7.500 lei.

Au fost identificate si transmise Primariei, in vederea luarii masurilor de igienizare, un numar de 15 rampe clandestine de deseuri, fiind impartite 30 de pliante si afise cu centrele de colectare cu aport voluntar si pe linia prevenirii abandonului pe domeniul public.

La capitolul santiere, au fost verificate 8 locatii, fiind aplicate 4 sanctiuni in valoare de 10.000 lei, conform HCL 320/2022, HCL 333/2022 si HCL 371/2007, in zone precum strada Brandusei, Renasterii etc.

Pe linia terenurilor neintretinute si infestate cu ambrozia, au fost verificate 65 de locatii, fiind aplicate 8 sanctiuni, conform L62/2018, cu avertisment si una cu amenda, precum si 4 sanctiuni cu 2500 lei pentru necosirea ierbii, in zone precum strazile George Ardelean, Johann Wolf, Olarilor.

In ceea ce priveste depistarea persoanelor care abandoneaza sau depoziteaza deseuri pe domeniul public, respectiv constientizare pentru prevenirea si reducerea fenomenului, au fost identificate si sanctionate sase persoane, amenzile aplicate acestora fiind in valoare de 10.300 lei, pentru abandonul deseurilor pe spatii verzi sau depozitarea langa pubele, in zone precum Soarelui, Cristalului.

O persoana a fost sanctionata cu 15.000 lei pentru predarea deseurilor unor persoane neautorizate, conform OUG 92/2021.

Alte 10 persoane au fost sanctionate cu avertisment pentru neincheierea contractelor de salubrizare. Totodata, au fost verificate 140 de contracte de salubrizare si s-au impartit 250 pliante si afise cu centrele de colectare cu aport voluntar si pe linia prevenirii abandonului pe domeniul public. Soarelui, Cristalului.

Tot in aceasta saptamana au fost verificate 4 statii peco, fiind aplicate 2 amenzi in valoare de 2.000 lei pentru nerespectarea colectarii selective si cu avertisment pentru lipsa responsabil gestionare deseuri conform OUG 92/2021. O sanctiune de 5.000 de lei au fost si cea aplicata pentru deteriorarea gazonului din Piata Unirii. (Politia Locala Timisoara – Biroul Relatii Publice si Registratura)

Leave a Reply