CCIA Timis: Oamenii de afaceri din Qatar, interesati sa faca afaceri cu firmele timisene (P)

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis si Camera de Comert si Industrie a Statului Qatar, sub egida Ambasadei Statului Qatar in Romania, au organizat, in 25 septembrie, un Forum de Afaceri on-line, sub genericul: „Romania – Qatar: Investitii si oportunitati de afaceri”, destinat dezvoltarii si promovarii schimburilor comerciale bilaterale si identificarii de oportunitati de afaceri si proiecte de investitii pe cele doua piete.


Evenimentul s-a adresat cu prioritate companiilor timisene care activeaza in sectoare de activitate cu un important potential de cooperare oferit de piata din Qatar, respectiv: Agricultura – exportatori de produse agroalimentare care pot oferi continuitate in furnizare si conditii de refrigerare (carne de oaie/miel congelata, legume, fructe, cereale, zahar, ulei, alimente de baza); Energie din surse neconventionale; IT & Inteligenta Artificiala; Securitate cibernetica; Sectorul industrial; Turism si HoReCa.

Aceste domenii de activitate, dar si altele, au fost reprezentate de 11 firme timisene si de peste 30 de companii qatareze. Au participat si membri ai Colegiului de Conducere a CCIAT, presedinti ai Sectiunilor de profil.

Forumul de Afaceri a fost deschis de presedintele CCIA Timis, Florica Chirita, de ambasadorul Statului Qatar in Romania, E.S. Osama Yousef A.A. Alqaradawi si de Dr. Khalid Klefeekh Al Hajri, membru al Consiliului Director al Camerei de Comert Qatar.

Va multumesc ca ati ales sa fim astazi impreuna la acest eveniment online Romania – Qatar, o premiera in activitatea CCIA Timis. Doresc ca in numele companiilor timisene sa multumesc Excelentei Sale Domnului Ambasador al Statului Qatar in Romania pentru disponibilitate si o colaborare de exceptie cat si Camerei de Comert Qatar si firmelor qatareze pentru deschiderea si dorinta de a evalua oportunitatile de investitii si afaceri din Judetul Timis.

Le multumesc si firmelor timisene care au raspuns intr-un timp relativ scurt invitatiei de a participa la acest eveniment. […] Un parteneriat bilateral benefic inseamna a identifica acele sectoare care corespund intereselor si nevoilor companiilor. Acest lucru s-a intamplat cu ocazia vizitei Excelentei Sale la CCIAT, in iulie anul acesta, cand impreuna am stabilit o agenda de lucru comuna. […] Am convingerea ca acest prim eveniment va stimula relatiile de afaceri dintre Romania si Qatar”, a spus in mesajul sau, presedintele CCIAT.

E.S. Dl. Osama Yousef Alqaradawi, ambasadorul Statului Qatar in Romania, a mentionat ca o legatura intre Qatar si judetul Timis este una promitatoare, iar sustinerea relatiilor bilaterale este esentiala pentru depasirea oricaror obstacole.

„Doresc sa creez o punte intre investitorii din Qatar si cei din Romania. Mediul de afaceri din Qatar este interesat sa investeasca in preluarea unor proiecte mari, existand in acest sens un fond de investitii care opereaza la nivel global”, a mai spus inaltul diplomat.

Reprezentantul conducerii CCI Qatar, Dr. Khalid Klefeekh Al Hajri, a facut o scurta introducere a evenimentului si a interactionat pe toata durata forumului cu firmele timisene, adresandu-le intrebari suplimentare despre activitate si interesul specific de colaborare.

Companiile qatareze au putut afla cateva dintre cele mai importante cifre privind economia timiseana si le-au fost prezentate cele 10 motive pentru a face afaceri in judetul Timis.

La randul lor, companiile timisene au primit informatii extrem de utile despre economia qatareza in doua prezentari – “Why Qatar” si “Why Invest in Qatar” , sustinute de Mohamed Al Mulla, din partea Qatar Free Zones Authority (investors@qfz.gov.qa) si Investment Promotion Agency Qatar (www.invest.qa).

„Qatar este cel mai sigur stat. Se afla pe primul loc in ceea ce priveste infrastructura generala, conform The Global Innovation Index 2022, pe al doilea loc in privinta competivitatii in randul statelor arabe si are al patrulea cel mai mare GDP”, a transmis Mohammed Al Mulla.

In cursul anului viitor, cele doua camere de comert, cu sprijinul Ambasadei Statului Qatar in Romania, vor organiza misiuni economice la Doha si Timisoara, pentru a sprijini aceste relatii de cooperare initiate si a le conferi continuitate. (I.P.)


Informatii suplimentare la tel. 0722 503138, e-mail: rolinic@cciat.ro, Rodica Olinic – consilier Relatii Publice.

Leave a Reply