Zi trista pentru magistrati! Legea privind taierea pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor, promulgata de presedintele Klaus Iohannis

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis a semnat joi, 19 octombrie 2023, decretul pentru promulgarea legii privind pensiile de serviciu. Anuntul a fost facut de Administratia Prezidentiala: “Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu si a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal (PL-x 244/03.04.2023)”.


Semnarea decretului are loc la 24 de ore dupa ce proiectul de lege a fost primit de Presedintie de la Camera Deputatilor. Proiectul a fost adoptat in camera decizionala in 16 octombrie 2023, iar in cele doua zile in care putea fi atacat la CCR niciun partid nu si-a exercitat acest drept.

De asemenea, nici Inalta Curte nu a mai contestat la CCR proiectul, asa cum facuse cu proiectul initial, in pofida solicitarilor in acest sens facute de asociatiile magistratilor.

Proiectul de lege privind pensiile de serviciu, adoptat de Parlament si promulgat de Iohannis, prevede urmatoarele:

– a fost modificat modul de calcul al pensiei, in sensul ca pensiile de serviciu (gresit denumite pensii speciale) sa se stabileasca raportat la media indemnizatiilor si sporurilor din ultimele 48 de luni (patru ani) de activitate;

  • se introduce o esalonare noua a perioadei de cel mult cinci ani in alte profesii juridice care sa fie luata in calcul la vechimea de 25 de ani necesara pentru ca judecatorii si procurorii sa se poata pensiona. Practic, vechimea de cinci ani se va lua in calcul in perioada 2024-2031, urmand ca apoi ea sa scada treptat astfel incat in 2061 sa nu fie valorificata decat vechimea de 25 de ani efectiv in magistratura.

  • se vor introduce doua impozite: unul de 15%, altul de 20%, in functie de valoarea partii necontributive din pensia de serviciu. (V.E.)

Leave a Reply