Politist trimis in judecata pentru o spaga de 100 de euro! Agentul este acuzat si ca a transmis informatii secrete unui jurnalist

Ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Botosani au finalizat cercetarile intr-un dosar penal in care, la data de 25.10.2023, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani a emis rechizitoriul si a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, sub masura controlului judiciar, a unui inculpat, agent de politie, avand, la data savarsirii faptelor, calitatea de organ de cercetare penala in cadrul IPJ Botosani – Politia Municipiului Botosani – Biroul de Investigatii Criminale.


Acesta este cercetat pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, abuz in serviciu, folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite si divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice.

In fapt, in cursul lunii ianuarie 2023, agentul de politie din cadrul IPJ Botosani – Politia Municipiului Botosani – Biroul de Investigatii Criminale a acceptat promisiunea facuta de catre o persoana fara calitate speciala, suspect in cauza, care i-a oferit suma de 100 de euro, pentru a efectua cercetari cu privire la un telefon mobil sustras de catre autori necunoscuti.

Totodata, in perioada noiembrie 2022 – mai 2023, agentul de politie a transmis unui jurnalist de la o publicatie locala, informatii secrete de serviciu sau nepublice, informatii care au fost publicate in articole de presa, fiind afectate interesele si activitatea IPJ Botosani si a divulgat unei alte persoane, fara calitate speciala, faptul ca este cercetat in cadrul unui dosar penal ce priveste infractiunea de ultraj.

In aceeasi perioada, inculpatul nu a implementat intr-o baza de date a Politiei Romane, mentiuni cu privire la un autor conform prevederilor privind Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale si nu a efectuat verificari cu privire la autor in conditii de confidentialitate.

De asemenea, agentul de politie nu si-a indeplinit atributiile prevazute in fisa postului, in sensul ca nu a intocmit procese-verbale de sesizare din oficiu cu privire la savarsirea infractiunilor de contrabanda, evaziune fiscala, furt si talharie, savarsite de mai multe persoane. (Directia Generala Anticoruptie)

Leave a Reply