Platile cash la comercianti vor fi limitate, incepand de miercuri! Amenzi de 25% din suma incasata/ platita, in cazul nerespectarii masurii fiscale

Incepand de miercuri, 1 noiembrie, o parte din noile masuri fiscale vor intra in vigoare, printre care si limitarea platilor cash la comercianti.


Pachetul de masuri fiscale care introduce si majoreaza taxe, pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, a fost publicat in Monitorul Oficial, vineri seara, dupa ce joi a fost promulgat de presedintele Klaus Iohannis. Astfel, de la 1 noiembrie vor intra in vigoare o parte din schimbari, iar altele de la 1 ianuarie 2024.

Potrivit proiectului, de miercuri se poate incasa cash in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoana juridica.

De asemenea, mai sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

Va exista si un plafon zilnic de 5.000 de lei, in cazul in care se vor face incasari si plati intre o persoana juridica si o persoana fizica. 

Mai mult decat atat, la sfarsitul fiecarei zile, sumele  in numerar aflate in casieria persoanelor juridice nu pot depasi plafonul de 50.000 lei.

In cazul in care nu vor fi respectate aceste masuri, se vor aplica amenzi de 25% din suma incasata/ platita, respectiv detinuta in casierie, care depaseste plafonul.

Se vor putea face incasari si plati intre doua persoane fizice, insa in limita unui plafon zilnic de 10.000 de lei, noteaza Economedia.ro. (R.G.)

Leave a Reply