Penalitati record solicitate de Primaria Timisoara unui constructor care a depasit termenul de executie a unei lucrari cu 330 de zile

Primaria Municipiului Timisoara a dat in judecata societatea Formin S.A. pentru intarzierea cu aproape un an a realizarii investitiei PT + Executie utilitati bloc de locuinte ANL strada Ion Ionescu de la Brad 1/ E, etapa I – pentru specialistii din sanatate.


Intarzierile executantilor in indeplinirea obligatiilor contractuale cumuleaza 330 de zile. Din calculul penalitatilor, a rezultat ca valoarea acestora ajunge la 400.151 lei fara TVA.

Deoarece, conform prevederilor contractuale, valoarea penalitatilor nu poate depasi valoarea totala a contractului, suma solicitata de primarie prin instanta este echivalenta cu valoarea contractului, respectiv 242.516 lei, fara TVA. Contractul a fost semnat in 2018 si finalizat in februarie 2023.

Nu e primul caz in care cei care castiga licitatia cred ca pot trage de timp, fara sa suporte consecintele. Dar e primul caz in care cerem penalitati de intarziere care echivaleaza cu intreaga contravaloare a lucrarii. E un semnal ferm catre firmele care vin la licitatii ca suntem atenti nu doar la calitatea lucrarilor, dar si la disconfortul la care sunt supusi timisorenii pe perioada lucrarilor. Sunt hotarat sa nu inchid ochii atunci cand firmele depasesc nejustificat termenele de executie. Chiar recent, instanta ne-a dat dreptate in cazul penalitatilor pe care le-am solicitat constructorului pentru intarzierile in finalizarea lucrarilor de modernizare a strazii Grigore Alexandrescu”, transmite primarul Dominic Fritz.

Durata contractului incheiat in 2018 a fost de 63 de luni si prevedea 1 luna pentru proiectare, 2 luni pentru executia lucrarilor, de la data mentionata in ordinul de incepere si 60 de luni perioada de garantie. Prin contract, firma s-a angajat ca, in termenele stabilite, sa realizeze lucrarile de bransament la apa, racordul la canalizare, bransamentul la energie electrica, amenajare locuri de parcare si drum de acces pentru blocul ANL din strada Ion Ionescu de la Brad.

Inca de la inceputul contractului, reprezentantii executantilor au depus atat solicitari de decalare a termenului contractual, invocand perioadele lungi pentru obtinerea avizelor si certificatelor necesare, cat si solicitari de sistare a executarii diferitelor etape ale lucrarii.

Dupa finalizarea proiectului tehnic, in ianuarie 2021 a fost emis ordinul de incepere a lucrarilor de executie. Dupa o noua solicitare de sistare, motivata de obtinerea avizelor tehnice de racordare la alimentarea cu energie electrica, a fost emis ordinul de reincepere a lucrarilor in iunie 2021. Societatii i s-a comunicat si faptul ca, de la data de 2 iulie 2021, conform contractului, se vor aplica penalitati de 0,5% din pretul lucrarilor, pentru fiecare zi de intarziere, pana la indeplinirea efectiva a obligatiilor.

Cu toate ca primaria a solicitat in repetate randuri accelerarea ritmului de lucru si a refuzat societatii alte solicitari de extindere a termenelor, lucrarile au fost finalizate in vederea receptiei de abia in februarie 2023.

Avand in vedere refuzul firmei de a achita penalitatile, Primaria Municipiului Timisoara se vede obligata sa actioneze in judecata firma pentru a putea recupera prejudiciul creat. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply