Averea sefului Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, controlata de inspectorii ANI / Un iaht in valoare de 250.000 de euro, achizitionat in perioada ocuparii unor functii publice

Inspectorii Agentiei Nationale de Integritate verifica averea sefului ANPC, dosarul fiind deschis la sesizarea unui reprezentant al USR, care reclama neconcordante in document. Horia Constantinescu respinge acuzatiile.


Sesizarea a fost depusa de deputatul USR Mihai Badea in urma cu mai multe saptamani. Conform raspunsului primit de la ANI, a fost deschis un dosar pentru evaluarea averii lui Horia Constantinescu.

„Declaratiile de avere depuse de Horia Constantinescu in perioadele in care a ocupat functii publice sunt pline de lacune, apar numeroase tranzactii imobiliare, a facut multe achizitii scumpe (masini de lux, iahturi, ceasuri de firma), iar mass-media a scris despre offshore-urile pe care le controleaza in Panama. Decizia ANI de a declansa evaluarea averii si a modificarilor acesteia confirma ca exista niste lucruri dubioase pe-acolo, nu doar mi s-a parut mie”, a declarat deputatul USR Mihai Badea, conform unui comunicat de presa. Parlamentarul a semnalat mai multe neconcordante in declaratiile de avere ale acestuia din ultimii ani.

“Printre acestea se numara 1,68 de hectare de teren intravilan si 19 constructii cumparate in 2019, la venituri de doar 96.839 lei si fara conturi declarate sau credite contractate; un iaht in valoare de aproximativ 250.000 euro, cumparat in perioada ocuparii unor functii publice; cote de participare de pana la 100% in mai multe companii, inclusiv offshore-uri inregistrate in Panama, cu zero dividende declarate”, transmite USR.

Reactia sefului ANPC

“Aceasta initiativa a parlamentarului USR, ca de obicei se transforma din nou intr-o fumigena, asa cum ne-a obisnuit aceasta formatiune politica. De ce spun acest lucru? Pentru ca in data de 23 octombrie, deci cu zece zile inaintea adresei pe care a inteles sa o faca acest parlamentar, am transmis un mail catre Autoritatea de verificare a integritatii functionarilor publici, catre ANI si catre Oficiul care supravegheaza eventuala spalare a banilor, prin care am solicitat ca toate afirmatiile facute de Clotilde Armand in spatiul public, legate de spalarea banilor, orice lipsa de integritate a mea sau a oricarui membru al familiei mele sa fie verificate”, a declarat Horia Constantinescu, pentru News.ro.

Oficialul sustine ca iahtul la care se face referire nu valoreaza 250.000 de euro: “Este o barca din 2008, pe care am avut-o inchiriata de una dintre firmele familiei mele, timp in care s-au facut o gramada de reparatii, fiind foarte veche, pe care sotia mea a ales sa o pastreze cumparand-o cu maxim 30 000 de euro in urma cu foarte multi ani. Daca aceasta barca face atatia bani si doar noi am gresit sa o cumpere USR-ul. O sa vorbesc cu fosta mea sotie sa le faca o reducere de 10% si sa depuna banii si ei in mod transparent, in conturile fostei mele sotii”.

Referitor la terenurile agricole pe care le detine in Tuzla, Horia Constantinescu a declarat ca acestea au fost cumparate in decursul a trei ani “la un pret al pamantului agricol de acolo si nicidecum la niste sume fabuloase”.

“A fost o ferma parasita, o ferma construita inainte de 1989. Este o ferma pe care eu am vrut sa o construiesc si sa o pregatesc pentru ceea ce imaginam eu ca o sa fie la momentul acela pensia mea. Nu are nici terenuri agricole. Este o adunatura de grajduri vechi si de constructii, intr-o avansata stare de degradare”, a explicat seful ANPC.

In ceea ce priveste acuzatiile de spalare de bani, acesta a declarat: “Spalarea de bani din Panama reprezinta nivelul intelectual al celor care fac astfel de afirmatii. Din pacate, acestia ocupa inca functii publice si este cutremurator faptul ca, ajung in astfel de functii persoane care nu au nici o notiune financiar-contabila, nici o notiune pare se nici legata de actele normative in vigoare.

Nu poti plati facturi in alta tara decat in anumite conditii si cu toate avizele necesare pentru a transfera bani. Deci niciodata familia mea sau eu nu am transferat in vreun cont din alta tara, alte sume decat cele pentru plata, de exemplu cazarii la un hotel sau factura unor avocati si nicidecum sutele si zecile de mii de euro de care acesti adolescenti intarziati fac vorbire.

Este cutremurator, repet, ca aceste persoane lanseaza in continuare in spatiul public absolut niste bazaconii din dorinta de a capitaliza, probabil politic ineficienta lor intr-o maniera in care sa fie privita ca o lupta de clasa, inteleg, pe care acestia o duc cu absolut toti cei de care se pot agata pentru un plus de imagine”.

“Nu am pretins niciodata ca suntem o familie saraca. Dividendele pe care sotia mea le-a incasat in perioada cand eram casatoriti, impreuna decideam, pentru ca erau banii familiei, incotro sa-i indreptam. Pentru dividendele pe care aceasta le-a incasat, a platit taxe si impozite. Asa era normal.

In urma divortului de acum doi ani lucrurile care au nevoie de o administrare si in perioada imediat urmatoare, eu am ales, in urma unei tranzactii depuse la notar si inregistrate ca sa ramana in administrarea lor. (..) In urma acestei tranzactii s-a stabilit in modul cel mai transparent o sulta din care sotia mea, tot in virtutea banilor incasati in modul cel mai transparent, mi-a varsat in contul bancar, pana la acest moment, o parte din ceea ce s-a stabilit atunci”, a mai declarat Horia Constantinescu.

Cine e Horia Constantinescu

Horia Constantinescu a fost numit sef al ANPC in august 2019, fiind sustinut de PSD, anterior, din 2017, fiind seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Constanta.

La sefia ANPC a stat in 2019 doar cateva luni, candidand apoi, fara succes, la primaria Constanta. Primar al Constantei a fost ales liberalul Vergil Chitac, iar Constantinescu a lucrat o perioada in cadrul institutiei. A revenit la ANPC la inceputul anului 2022.

El este nasul de cununie al lui Andrei Nastase, fiul cel mare al fostului premier Adrian Nastase, potrivit mainnews.ro. Sursa citata mentioneaza ca din ultima sa declaratie de avere reiese ca detine trei terenuri intravilane, un apartament in Predeal si trei ceasuri de lux. El are contractat si un imprumut, in cuantum de circa 150.000 euro, scadent in anul 2026.

Sursa: adevarul.ro

Leave a Reply