„Dracula TiMes”, festivalul de filme horror si SF care-l aduce la Timisoara pe ultimul descendent al scriitorului irlandez Bram Stoker

Dracula Film Festival, unul dintre cele mai importante festivaluri de gen din intreaga lume, prezinta prima editie a festivalului de film fantastic Dracula TiMes, care va avea loc la Timisoara, in perioada 29 noiembrie – 3 decembrie, la Cinema Timis si Faber.


Festivalul promite o experienta fantastica de neratat pentru toti iubitorii de gen, cu proiecte de filme in avanpremiera nationala, cineconcerte, filme documentare si de arta, cu o competitie de scurtmetraj destinati tinerilor cineasti amatori dar si cu invitatii de renume international, printre care Dacre Stoker , stra-stra-nepotul celebrului scriitor irlandez Bram Stoker, care a creat mitul contelui Dracula.

Programul festivalului este disponibil pe https://draculatimes.ro/ iar biletele si abonamentele au fost puse in vanzare pe https://eventbook.ro/festival/dracula-times

Timp de cinci zile, festivalul Dracula TiMes va oferi publicului timisorean o incursiune in multiversul filmului fantastic. Fictiuni spectaculoase si experimente de avangarda, horror-uri apocaliptice sau comedii fantasy, animatii si documentare, SF-uri sau psycho-drame, toate aceste forme de expresie ale fanteziei umane provenind din intreaga Europa, dar nelimitate exclusiv la continentul nostru, se regasesc dispersate. in locatiile festivalului.

Nu este vorba doar de spatiul fantasticului, ci si de timpii acestuia, pentru ca Dracula TiMes a mixat un program in care prezentul co-exista cu trecutul si viitorul, propunand publicului o experienta (pop) culturala ce trece ca inspiratie dincolo de cadrul cinematografiei.

Viitorul – in afara avanpremierelor de filme care vor fi lansate in cinematografe abia in viitor, precum Poor Things / Sarmane Creaturi (Irlanda, Anglia, SUA – 2023) – filmul care a castigat Leul de Aur in acest an la Festivalul de film de la Venetia si care va intra in cinematografele din Romania pe 9 februarie 2024, Thanksgiving / Vinerea Neagra (SUA 2023) sau There’s Something in the Barn (Norvegia, 2023), expozitia Postmodern Gothic Art a artistului italian Giorgio Finamore exploreaza vizual complicata relatie om-masina din perspectiva unei potentiale evolutii sumbre a interactiunii noastre cu mediile digitale.

Tot despre viitorul posibile este vorba si intr-o parte din scurt si lungmetrajele proiectate in premiera la Timisoara, prezentate de Dracula Film Festival, in parteneriat cu Sombra – Festival de Cine Fantástico Europeo de Murcia si Dublin International Short Film and Music Festival.

Cat despre trecut, e firesc sa privim inapoi in timp, din perspectiva unor repere importante din peste un secol de film fantastique, de la cel dintai film de lungmetraj realizat vreodata in Italia, L’Inferno, din 1911, pana la ‘clasice’ de cineasti vizionari precum Gopo (Ecce Homo) sau Spielberg (ET) si la revizia mitologiei Dracula prin fictiunea The Last Voyage of the Demeter (Anglia, Germania, SUA, 2023), din 2023, sau documentarele lui Dacre Stoker (In cautarea castelului lui). Bram Stoker), Florin Iepan (Bela Lugosi: Vampirul cazut) sau Nicolae Pepene (Dracula – agent de voiaj).

Astfel, ajungem in timpul si spectatorii vor avea ocazia sa vada in cadrul Dracula TiMes filme super- noi, precum Mad Heidi (Elvetia 2022) sau Infinity Pool (Canada, Croatia, Ungaria – 2023), plus castigatoarele Dracula Trophy la Dracula Film Festival din ultimii ani: Dawn Breaks Behind the Eyes (Germania 2021), The Creeping (Anglia 2022) si Halfway Home (Ungaria 2023) si, mai ales, sa stea de vorba informal cu realizatori ai unora dintre acestea.

Prezent, trecut, viitor, Dracula TiMes reprezinta doar masinaria timpului care transporta publicul in fiecare dintre acestea, alimentandu-le imaginatia!

Programul filmelor de la Cinema Timis

https://draculatimes.ro/cinema-timis/

Bilete si abonamentele pentru proiectiile de la Cinema Timis au fost puse in vanzare pe platforma https://eventbook.ro/festival/dracula-times

Programul filmelor de la FABER

https://draculatimes.ro/faber/

Intrarea la toate evenimentele Dracula TiMes de la FABER este gratuita, in limita locurilor disponibile.

Proiectul Dracula TiMes face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. .

Dracula TiMes este un eveniment Dracula Film Festival organizat de Asociatia Culturala Fanzin.

Un eveniment susținut de Kiss FM și Zile și Nopti.

Parteneri: Cinema Timis, FABER, Sombra – Festival de Cine Fantástico Europeo de Murcia (Spania), Dublin International Short Film and Music Festival (Irlanda), Ibis Timisoara City Center, Romarg.

Cu sprijinul: Forum Film, RoImage 2000, Intercom Film, CAY Film si Mercenar Lab.

Parteneri media: Cinemap, IQads, spotmedia.ro, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet.ro, BookHub, Happ.ro, Vice, Mindcraft Stories, AARC, Cinefan, filme-carti.ro, MovieNews, Romania Journal, Carturesti, NineOClock , stiri de Timisoara, Best of Timisoara.

Afisul Dracula TiMes este realizat de LAMISSOL

FB: http://www.facebook.com/DraculaFilmFestival

Site: https://draculatimes.ro/

(Presă de impact)

 

 

 

 

Leave a Reply