Medic oncolog trimis in judecata pentru 280 de spagi! “Daca ar fi refuzat atentiile, pacientii s-ar fi simtit condamnati la moarte”, spun avocatii

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava au anuntat finalizarea cercetarilor in cel mai rasunator dosar de coruptie instrumentat de aceasta structura in ultimii ani.


Este vorba de Anca Ababneh Dumitrovici, fosta sefa a sectiei Oncologie a Spitalului Suceava, trimisa in judecata pentru 280 de fapte de luare de mita.

Socheaza numarul mare de acte materiale de luare de mita retinute in sarcina inculpatei, in urma unei anchete intense a procurorilor si politistilor de la Serviciul Judetean Anticoruptie. In perioada monitorizarii, procurorii au cuantificat numarul zilnic de fapte de luare de mita. Maximul ar fi 29 de acte de luare de mita intr-o singura zi.

”In mod repetat, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, respectiv pentru indeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul si asistenta oncologica care trebuiau realizate gratuit,in luna aprilie 2022 a acceptat promisiunea de a primi o suma de bani, iar in perioada 12.12.2022-19.01.2023 (n.r. perioada in care a fost monitorizata cu mijloace de interceptate amplasate in birou), a primit diferite sume de bani (in cuantum de20.660 lei si 750 euro) si alte foloase (miere de albine, cascaval, cafea, bomboane de ciocolata, branza, parfumuri, bauturi alcoolice, carne de porc etc.) de la pacienti sau de la apartinatorii acestora”, este pe scurt activitatea infractionala de care este acuzata Ababneh.

Procurorii au precizat ca au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra sumelor de 470 euro, 7.750 lei si 1.200 lei, sumeridicate de la inculpata, precum si asupra bunurilor ridicate din Ambulatoriul de Oncologie Medicala din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta ,,Sf. Ioan cel Nou” Suceava cu ocazia punerii in executare a mandatelor de perchezitie.

Procesul in care va fi judecat medicul va incepe la Tribunalul Suceava.

Avocatii inculpatei au invocat in apararea acesteia, printre altele, faptul ca daca ar fi refuzat “atentiile”, pacientii oncologici ar fi interpretat aceasta atitudine ca o condamnare la moarte. (V.E.)

Leave a Reply